38 Yıldır İngiltere’de Yaşayan Kişiye Vatandaşlık İçin 10 Yıl Daha Beklemesi Söylendi

 38 Yıldır İngiltere’de Yaşayan Kişiye Vatandaşlık İçin 10 Yıl Daha Beklemesi Söylendi

Jordan Pettitt/PA

61 yaşındaki Jamaikalı Dennis Henry, İngiltere’deki göçmenlik statüsünü güvence altına almak için neredeyse kırk yıldır mücadele ettikten sonra ülkede kalma izni aldı. Ancak İngiliz vatandaşlığına başvurabilmesi için 10 yıl daha beklemesi gerekiyor.

23 yaşında İngiltere’ye gelen Henry, Ocak 1986’da ailesine katılmak için ülkeye giriş yaptı. Terzi çıraklığı yapıyordu ve müzik endüstrisinde mühendis olma hayali kuruyordu. Altı aylık bir vize ile İngiltere’ye geldi ancak statüsünü normalleştirme girişimleri başarısız oldu. Bunun nedeni, Windrush kuşağının bazı üyeleri gibi, Birleşik Krallık’ta yıllarca ikamet ettiğini kanıtlayamamasıydı.

Belgelerin Kaybı

Henry, göçmenlik statüsü nedeniyle resmi istihdam alamama veya kamu hizmetlerine erişememe gibi sorunlar yaşadı. 1998’de bir yangın sonrası belgelerinin kaybolması durumu daha da zorlaştırdı. Üç İngiliz çocuğunun babası olan Henry, İngiliz partneriyle yirmi yıldır birliktelik yaşıyor. 2018 yılında prostat kanseri teşhisi kondu.

Uzun Süren Mücadele

Henry’nin durumu, 1977’de Gana’dan İngiltere’ye gelen 74 yaşındaki Nelson Shardey gibi diğer vakaları hatırlatıyor. Her iki isim de 1970’ler ve 1980’lerde Birleşik Krallık’a gelen ve Windrush kuralları kapsamında kalma izni alamayan göçmenler arasında yer alıyor.

Henry’nin avukatı Naga Kandiah, uzun yıllardır Birleşik Krallık’ta yaşayan ve emeklilik yaşına gelmiş kişilerin benzer davalarının gün yüzüne çıkacağına inandığını belirtti. 3 Haziran’da, yasal temsillerin ardından, İçişleri Bakanlığı Henry’ye 10 yıllık rota kapsamında kalma izni verdi.

10 Yıllık Rota ve Vatandaşlık Bekleyişi

Henry, vizelerini her 30 ayda bir yenilemek zorunda kalacak ve başarılı 10 yıllık vize yenileme başvurularından sonra İngiliz vatandaşlığına başvurabilecek. Bu süreç pahalı olup, ardışık başvurular için yaklaşık 7.000 £ ve NHS hizmetlerine erişim için 10.500 £ tutarında maliyet gerektiriyor.

Avukat Kandiah’ın Yorumu

Kandiah, “Müvekkilimize 38 yıllık mücadelenin ardından nihayet kalma izni verildi. Ancak 10 yıl sonra, yani 2035 yılında, 70’li yaşlarında olacağı için vatandaşlığa hak kazanabilecek. Prostat kanserine yakalandı, anne ve babası vefat etti ve Jamaika’daki cenazelerine katılamadı. İçişleri Bakanlığı, evrak eksikliği nedeniyle 38 yıllık ikametgahının kanıtlanması konusunda ısrar etti,” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER