“AstraZaneca’nın askıya alınması rutin bir prosedür”
Oxford Üniversitesi Edward Jenner Enstitüsü’nde İmmünoloji ve Aşı Geliştirme Öğretim Görevlisi aynı zamanda Oxford-AstraZeneca aşısı geliştirme ekibinin bir üyesi olan Dr. Ahmed Selman, üzerinde çalıştıkları aşının kullanımının askıya alınmasının, daha önce Pfizer de dahil olmak üzere diğer aşılarda uygulanan rutin bir prosedür olduğunu söyledi.
Dr. Selman Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:
“Bu askıya alma işlemi, aşı ile kan pıhtılarının oluşumu arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı hakkında daha fazla araştırma yapılmasını hedefliyor. Bu, aşıların güvenliğini sağlamak için bağımsız ve resmi sağlık düzenleme otoriteleri tarafından yapılan rutin bir prosedür. Daha önce, Norveç’teki düzenleyici makamların, farklı zamanlarda aşıların uygulanması sonrasında, geriatrik hastalıkları olan 23 yaşlı kişinin hayatını kaybetmesinin ardından aşının güvenliğine yönelik araştırma yapmak üzere Pfizer-BioNTech aşının kullanımını askıya almasına benzer bir prosedür.”
‘100 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE UYUGLANDI’
“Bu aşı şu ana kadar dünya genelinde yaklaşık 100 milyon insana uygulandı ve ben de o insanlardan biriyim. İngiltere, AB ülkelerinin çoğu ve dünya genelinde 50’den fazla ülke hala bu aşıyı kullanıyor. Şu ana kadar, hiçbir araştırma veya inceleme, aşının herhangi bir şiddetli semptoma ve ölüme neden olduğunu kanıtlamadı.”
Dr. Selman “Aşının askıya alınması işleminin aşıya zarar vermediğini, bununla birlikte uzun vadede, aşıların güvenliğini değerlendirmek için çok katı kriterlere bağlı olan düzenleyici kurumlarının güvenilirliğini ve şeffaflığı artıracağını” vurguladı.