• 09/10/2024

Londra Yunus Emre Enstitüsü’nden yeni bir konuşma serisi

 Londra Yunus Emre Enstitüsü’nden yeni bir konuşma serisi

This content has been archived. It may no longer be relevant

Türkiye’de Mimari Geleneklerin Modern Zamanlara Aktarımı Üzerine Konuşmalar

Birçok alanda Türkiye’nin kültürel birikimini yaratıcı bir üslupla yabancılarla buluşturmaya çalışan Yunus Emre Enstitüsü yeni bir konuşma serisi başlatıyor. Çevrim içi olarak gerçekleşecek söyleşilerde, küresel değişimlere uyum sağlarken, kendine özgü kültürel değerlerini korumaya çalışan Türk kültürünün son iki yüzyılda mimari ve tasarım alanında nasıl geliştiği serinin ana konusu olacak. Türkiye’de asırlardır tartışma gündeminde olan kültürel mirasın aktarımı ve sürdürülebilirliği hususu, tasarımcı, küratör ve yazar Gökhan Karakuş’un moderatörlüğünde birbirinden değerli uzmanlar tarafından ele alınacak.

Doğu ve Batı, Asya ve Avrupa, İslam ve Hristiyanlık, tarım ve sanayi, kentsel ve kırsal gibi zıtlıklar ile Türkiye coğrafyası, son 100 yılda bu temel kavramların kritik yakınlaşmalarının alanı oldu. Bu yakınlaşmalar ideoloji, kültür ve dolayısıyla mimariyi şekillendirerek araştırmacıların dikkatini çekmeye devam edecektir.

Kültürel mirasın korunumu ve aktarımı yüzyıllar boyunca Türkiye’de kritik bir konu olmuştur. Konuklar, Türk coğrafyasında 18. yüzyılda ilk batılılaşma politikalarıyla başlayan günümüze kadar süre gelen modernleşme sürecinin oluşturduğu dönüm noktalarının mimari ve tasarımı etkilerini de mercek altına alacaklar.

Bugüne kadar, çok fazla gündeme girmemiş olan son yüzyıldaki savaş sonrası etkileşimler, 20. Yüzyıl sonu ekonomik liberalizm, 21. Yüzyıl başı küreselleşme gibi büyük değişimlerin Türkiye’deki kentsel doku, mimari ve iç mekân tasarımına etkisi açısından özellikle bu söyleşinin merakla beklenen ana konularından birisi olacak.

Birbirinden kıymetli çağdaş mimarlar, tasarımcılar ve sanatçılar ürettikleri projelerden örneklerle Türk kültür mirasını günümüze nasıl aktardıklarını katılımcılarla paylaşacaklar. Alanlarında uzman konuşmacılar ayrıca erken 20. Yüzyıl modernistlerine dair dönüşüm konuları hakkında da yorumlarını paylaşacaklar.

Çok geniş bir yelpazeden uzman konuşmacının katkı sağlayacağı bu uzun soluklu söyleşi serisi, ihtiyaç duyulan, kültürel değerlerin korunması ve küresel bağlamdaki değişikliklere uyum sağlama çabalarına zemin oluşturacak mimari haritanın çıkarılması ve netleşmesine de zemin oluşturacak.

Gökhan Karakuş’un ilk konuğu “Alpaslan Ataman’ın Osmanlı Mimarisinin Mekansal Tipolojisine İlişkin Çizimleri” konu başlığı ile ödüllü mimar Gökhan Avcıoğlu olacak. GAD firmasının kurucusu olan Avcıoğlu’nun, başta Media City, AKH KNDU Villas ve KUUM Hotel gibi birçok ödüllü tasarımı vardır. Esma Sultan Yalısı restorasyonu ile Ağa Han Mimarlık Ödülüne aday gösterilmiştir. BBC ve Channel 4 televizyon programlarında konuk olan Avcıoğlu, Paris’teki Ecole Speciale d’Architecture, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde stüdyo dersleri vermiştir.

Avcıoğlu bu konuşmasında Osmanlı şehirciliği ile modern kenti birbirine bağlamakta önemli bir şahsiyet olan Alparslan Ataman’ı konu alacak. Bu dönemin planlamasını ve örgütlenmesini mekânsal tipolojiye göre analiz edip Osmanlı mimarisi çizimleri şeklinde araştırmalar yapmış olan Ataman’ın “Zamansız Mimarisini”, Gökhan Avcıoğlu, Batı Medeniyetinde bütüncül bir mimarlık anlayışıyla bağlantılı olarak Osmanlı sisteminin geometrisi üzerinden dinleyicilere aktaracak.

Sonraki oturumlarda Mimar Süha Özkan, Mimar Mert Eyiler, Mimar Pelin Derviş, Yapımcı Yılmaz Zenger, Seramik sanatçısı Jale Yılmabasar, Grafik tasarımcı Ömer Durmaz, Dijital sanatçı Candaş Şişman ve Mimar Gül İrapoğlu gibi birbirinden değerli uzmanlar söyleşilere konuk olacaklar.

Telefon: 0207 387 3036

E-posta: londra@yee.org.tr 

Adres: 10 Maple Street W1T 5HA

Website: www.yeelondon.org.uk

                                                     

İLGİLİ HABERLER