İngiltere’de İşçi Haklarında Büyük Değişiklikler: Hastalık ve Ebeveyn İzni Hakkı Genişliyor
Londra’da Kıbrıs Konferansı: İki Devletli Çözüm ve Adanın Geleceği
İngiltere’nin başkenti Londra, Kıbrıs’ın geleceği ve iki devletli çözüm olasılıklarının ele alındığı önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı.
Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu’nda (SOAS) düzenlenen “Kıbrıs 2054: İki Devletli Çözüme Giden Yol” başlıklı konferans, Kıbrıs sorununun geleceğini masaya yatırdı. Etkinliğe, KKTC’nin Londra Temsilcisi Çimen Keskin, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ve KKTC Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal katıldı.
KKTC Temsilcisi Keskin: “Eşitler Arasında Müzakere İstiyoruz”
KKTC Londra Temsilcisi Çimen Keskin, konuşmasında Kıbrıs Türk tarafının, adada sürdürülebilir bir çözümün ancak iki eşit devlet arasında gerçekleştirilecek müzakerelerle mümkün olabileceğini belirtti. Keskin, Kıbrıs Türk halkının, egemen eşitlik ve devletlerinin eşit uluslararası statüsünün tanınmasını talep ettiğini vurguladı. Keskin, “Sadece eşitler arasında yapılacak müzakerelerin başarı şansı olduğuna inanıyoruz. Uluslararası toplumdan beklentimiz, sahadaki gerçekleri kabul etmeleridir: Bir ada, iki halk, iki devlet,” dedi.
Büyükelçi Ertaş: “İki Devletli Çözüm İçin Mücadele Ediyoruz”
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Kıbrıslı Türklerin egemen eşitlik ve uluslararası statü taleplerinin müktesep hakları olduğunu söyledi. Ertaş, Kıbrıslı Türklerin temel insan haklarının sağlanması ve güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ertaş, “Ana vatan olarak, Kıbrıs Türkünün hakkını korumak önceliğimizdir. İki devletli çözümün uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi için çalışmaya devam ediyoruz,” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Işıksal: “Temel İnsan Haklarımızı İstiyoruz”
KKTC Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Özel Danışmanı Prof. Dr. Hüseyin Işıksal, Kıbrıslı Türklerin, 1964’ten beri haklarının ihlal edildiğini belirtti. Işıksal, Kıbrıslı Türklerin ticaret, hareket özgürlüğü ve spor müsabakalarına katılma gibi temel insan haklarını talep ettiğini vurguladı. Işıksal, “Bu haklar siyasi değildir. İnsan olarak bu haklara sahip olmalıyız,” dedi.