Mısır’da 3000 Yıllık “Kayıp Altın Kent” Ortaya Çıktı

 Mısır’da 3000 Yıllık “Kayıp Altın Kent” Ortaya Çıktı

Mısır’da kum altında kaldığı için kayıp şehir olarak anılan ve 3000 yıllık geçmişe sahip olan “altın kent” sonunda bulundu. Mısır tarihinde önemli bir yere sahip olan ve en son Tutankamon’un mezarının bulunmasının ardından en önemli arkeolojik buluş olarak tarihe geçen bu kayıp şehir, daha nice sırrı içerisinde barındırıyor.

Mısır’ın Luksor kenti yakınlarındaki “kayıp altın kentin” keşfini ünlü antik Mısır uzmanı Zahi Hawass duyurdu. Hawass, Aten adıyla bilinen kentin şu ana dek Mısır’da bulunan en büyük antik şehir olduğunu dile getirdi. Aten yani kayıp altın şehir için kazı çalışmalarının Eylül 2020’de başladığını söyleyen antik Mısır uzmanı; “O dönemden bugüne titizlikle ilerledik ve kumlarla kaplı kenti gün yüzüne çıkarmayı başardık.” dedi.

Kentin tarihi, M.Ö 1391’den 1353’e dek tahtta kalan ve Mısır’ın en güçlü firavunlarından biri olarak görülen 3. Amenhotep dönemine kadar uzanıyor. Bu da bu çağ ötesi arkeolojik kentin 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan önemli bir buluş olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca altın kentin, Firavun Ay ve Tutankamon dönemlerinde de kullanılmış olabileceği tahmin edilen diğer konular arasında… Yani altın kent bulunmuş olsa bile ona dair sırların tamamı henüz çözülmüş değil.  

Tutankamon‘un Krallar Vadisi’ndeki mezarı 1922’de İngiliz arkeolog Howard Carter tarafından neredeyse hiç bozulmamış halde bulunmuştu. O günden bugüne yine tarih kitaplarına geçecek bir keşfe imza atan Mısır’ın bu konudaki sevinci ve heyecanı elbette oldukça yerinde. İlerleyen dönemlerde bu tarihi kent üzerinde yapılacak olan detaylı incelemeler; Antik Mısırlılar’ın yaşamına dair nadir bulunan nice ipucunu ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. 

İLGİLİ HABERLER