Yeni Mimari ve Tasarım Söyleşiler: Mert Eyiler

 Yeni Mimari ve Tasarım Söyleşiler: Mert Eyiler

This content has been archived. It may no longer be relevant

Yunus Emre Enstitüsü Londra’nın Mimarlık ve Tasarım Söyleşilerinin ikincisinde Mimar Mert Eyiler’le Anadolu Yerel Mimarisi Konuşulacak

Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün yeni çevrim içi etkinkik serisi “Mimarlık ve Tasarım Konuşmaları”  8 Temmuz Perşembe akşamı (BST) ödüllü mimar Mert Eyiler’i ağırlıyor. Eyiler, Anadolu’nun yerel konut geleneğini yeniden yorumlayan birkaç mimardan biri olan Cengiz Bektaş ve Anadolu mimarisini tartışacak. Eyiler, kendi çağdaş pratiğinin yanı sıra, Bektaş’ın mimarisine de eleştirel bir gözle bakacak.

Bölgenin geleneklerine ve mirasına bir pencere sunan Anadolu Yerel mimarisi, modernist mimarinin önemli bir kaynağı olmuştur. Le Corbusier olarak da bilinen 20. yüzyıl İsviçreli mimarı Charles-Édouard Jeanneret, son kitabı “Le Voyage d’Orient”te Anadolu topraklarından bulduğu maddi ve hacimsel ifadeyi ayrıntılı olarak ele alır. Daha sonra, Türk mimar Sedad Hakkı Eldem’in ufuk açıcı “Türk Evleri” kitap serisindeki çalışmalarıyla Anadolu Yöresi mimari çizimlerinin kataloglayarak kodlamaya çalışmıştır.

Anadolu yöresel mimarisinin dayandığı sosyal ve kültürel mirasımız mimar Cengiz Bektaş’ın mimari teorilerine can suyu olmuştur . Bektaş, 1970’lerden 1980’lere kadar Anadolu’daki seçkin coğrafyalara odaklanan bir dizi kitap ve çizimde, Anadolu insanını ve mimarisini bütüncül bir şekilde özetlemeyi başarmıştır. Söyleşi sırasında Eyiler, Bektaş’ın çalışmalarını ve bulgularını, ve bunun kendi tasarımlarına etkisini değerlendirecek.

Mimarlık ve Tasarım Konuşmaları serisinin amacına uygun olarak seri boyunca konuklar son iki yüzyıldaki değişimleri masaya yatırarak Türk kültür mirasımızın mimari gelişmelere nasıl etkilediğini haritalamaya çalışacak. Tasarım ve mimarideki çağdaş figürler, Türk kültürel mirasına ilişkin kendi çalışmalarını ve 20. yüzyılın modernist öncülleri hakkındaki görüşlerini ele almaya devam edecekler.

Zoom üzerinden canlı olarak gerçekleşecek etkinliklere katılımcılar sorularını yönlendirebilecekler ve etkinlik @yeelondra sosyal medya hesaplarından da canlı olarak takip edilebilecek.

Mert Eyiler lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tamamladı. 1996 – 2006 yılları arasında NSMH’de Nevzat Sayın ile çalıştı ve 2007 yılında kendi bürosu olan MeMA’yi kurdu. 2008 – 2017 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Bahçeşe-hir Üniversitesi’nde mimari tasarım stüdyolarında yer aldı. Yükselen genç bir mimar olarak kazandığı çeşitli ulusal ve uluslararası başarılarının ardından bürosunu İngiltere’ye taşıyarak MeMALoNDoN’u kur-du. Arkitera Genç Mimar Ödülü ve “40 Under 40” gibi ulusal ve uluslararası birçok başarı elde eden Eyi-ler, “Geleceğe Kaçış” temasıyla düzenlenen TEDxKaş konuşmacılarından biri oldu.

Gökhan Karakuş, Columbia Üniversitesi ve Vassar College’da mimarlık tarihi ve teorisi eğitimi aldı. Tasarıma Türk Dokunuşu (2007) ve Turkish Architecture Now (2009) kitaplarının yazarı olan Karakuş, mimarlık eleştirmeni, kuramcı ve tasarımcı olarak çalışmaktadır. Mesleği ile ilgili başlıca konular, tasarımda yerellik ve modernizm, mimarlık ve şehirciliktir. Ağa Han Mimarlık Ödülleri ve Mies van der Rohe Avrupa Çağdaş Mimarlık Ödülleri’nde danışma kurulu üyeliği yapmıştır. İstanbul Teknik Üniversi-tesi, Bilgi Üniversitesi ve Politecnico di Milano’da dersler vermiştir. Şu anda, Beyrutlu mimar Nabil Gholam ve Türk tasarımcı Tanju Özelgin monografları, gecekondu alanlarındaki yapılar için mimari stratejiler hakkında ileri tasarım araştırmaları ve Orta Çağ İslam Mimarisi matematiğinin bilgisayarlı tasarıma entegrasyonu konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

İLGİLİ HABERLER