Caria Holidays

Yurt Dışından Türkiye’ye Nasıl Araç Getirilir?

 Yurt Dışından Türkiye’ye Nasıl Araç Getirilir?

Türkiye’de yaşayan ve Avrupa’ya sürekli seyahat eden kişiler, Türkiye’deki yüksek taşıt vergisinden etkilenmeden yurt dışından araç satın almak ve onu Türkiye’ye getirmek istiyor olabilir… Bir başka hikayede ise; yurt dışında yaşayan ve Türkiye’ye kısa süreli dönüş yapan kişiler sahip oldukları aracı Türkiye’ye getirmek isteyebilirler. Sadece yurt dışından Türkiye’ye nasıl araç getirileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Hikayeniz ne olursa olsun, Avrupa’dan Türkiye’ye yasal yollarla aracınızı getirmek için nelere ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Londra Aktüel sizin için araştırdı ve yurt dışından Türkiye’ye nasıl araç getirmenin koşullarını kaleme aldı…

Yurt dışından Türkiye’ye yasal yollarla ve sorunsuz araç getirmenin sadece iki yolu var. Bunlardan biri yabancı bir ülke vatandaşı olmak, ikincisi ise yabancı uyruklu biriyle evli olmak…

Yabancı Ülke Vatandaşlığı Varsa…

Yurt dışında satın aldığınız ve kullandığınız aracı Türkiye’ye getirebilirsiniz. “ma/z” plaka yani misafir araç plakası ile kullanabilirsiniz. Fakat aracınızı ancak geldiğiniz ülkeye geri götürme koşulu ile Türkiye’ye getirebilirsiniz. Bu süre maksimum iki yılı kapsıyor. Yani eğer yabancı bir pasaporta ve vatandaşlığa sahipseniz, aracınızı 2 yıl süre ile Türkiye’ye getirip sorunsuz olarak kullanabilirsiniz. Yabancı ülke vatandaşlığınız varsa; yurt dışından araç getirmenin yanı sıra Türkiye’de vergisiz araç alabilir ve kullanabilir fakat ülkeden çıkmak istediğinizde aracı türk vatandaşına satamazsınız. Ancak yabancıdan yabancıya satış gerçekleştirilebilir.

Yabancı Uyruklu Biri ile Evliyseniz…

Eşiniz kendi adına ya da sizin adınıza olan aracı, sizinle birlikte Türkiye’ye getirebilir. Aracınızı dilerseniz “ma/z” yani misafir plaka, dilerseniz de getirdiğiniz ülke plakası ile kullanabilirsiniz. Yabancı uyruklu biri ile evli olmanız ve o kişi üzerinden ülkeye araç getirmeniz halinde yine aracı getirdiğiniz ülkeye geri götürme koşulu geçerli oluyor. Fakat bu kez süre 2 yıl değil, durum bütünüyle yabancı uyruklu eşinizin vize uzunluğuna bağlı… Vize süresi dolduğunda araç ile birlikte ülkeden çıkış yapılması gerekiyor. Ayrıca ülkede bulunduğunuz süre boyunca eşiniz aracı satamaz ya da yakın derece akrabaları dışında başka kişiler aracı kullanamaz. Yani yabancı bir tanıdığınız aracılığı ile Türkiye’ye araç getirip kullanmanın mümkün olup olmadığını merak ediyorsanız, koşullar sebebi ile bunu gerçekleştirmek mümkün değil. 

Bu iki koşul dışında şu an için yüksek taşıt vergisinden etkilenmemek adına yurt dışından araç satın almanın ve Türkiye’ye getirmenin herhangi bir yolu yok.

İLGİLİ HABERLER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *