40 ışık yılı uzaklıkta yaşanabilir yeni bir gezegen keşfedildi

 40 ışık yılı uzaklıkta yaşanabilir yeni bir gezegen keşfedildi

AAAS

Avusturalya, Queensland ve İskoçya merkezli doktora öğrencilerinden oluşan bir ekip, Gliese 12b adlı potansiyel olarak yaşanabilir yeni bir gezegenin keşfini duyurdu.

Southern Queensland Üniversitesi’nde astrofizik alanında doktora yapan Shishir Dholakia, sadece 40 ışık yılı uzaklıktaki Dünya büyüklüğünde bir gezegenin keşfine liderlik etti. Bu önemli keşif, Kraliyet Astronomi Topluluğu’nun Aylık Bildirimlerinde yayınlandı. Dholakia, bu “Eureka anını” şöyle anlattı: “Muhtemelen Dünya büyüklüğünde, ılıman ve gerçekten çok yakın olduğunu hesapladık. Bir gün içinde ‘Ah, bunu yazmamız lazım’ dedik. Bu gerçekten harika bir şey.”

Su ve Yaşanabilirlik

Dholakia, gezegenin yüzeyinde sıvı suyun bulunabileceği sıcaklıklarda olduğunu belirtti. Bu durum, gezegenin potansiyel olarak yaşanabilir olabileceği anlamına geliyor. Gliese 12b, Dünya büyüklüğünde veya biraz daha küçük olup, yüzey sıcaklığının 42 derece santigrat olduğu tahmin ediliyor.

Yörüngesi ve Yıldızı

Gliese 12b, Balık takımyıldızındaki soğuk bir kırmızı cüce yıldız olan Gliese 12’nin etrafında 12 günlük bir yörüngeye sahip. Gliese 12, Güneş’in yaklaşık dörtte biri büyüklüğünde ve yüzey sıcaklığının yaklaşık %60’ını oluşturuyor.

NASA ile İşbirliği

Dholakia, gezegeni doğrulamak için Edinburgh Üniversitesi’nden doktora öğrencisi Larissa Palethorpe ile birlikte çalıştı. NASA’nın da bu yeni gezegenin atmosferini incelemek için büyük teleskoplarını yönelteceği belirtiliyor. Dholakia, “Dünya ve Venüs, atmosferin bir gezegenin yüzeyini nasıl değiştirebileceğinin klasik örnekleridir. Bu yeni gezegen, bu iki gezegen arasındaki farkı anlamamıza yardımcı olabilir,” dedi.

NASA, Gliese 12b’nin keşfi için geçiş yapan bir ötegezegen araştırma uydusu olan TESS’i kullandı. Gliese 12b, ileri araştırmalar için James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak incelenecek.

Dokuzuncu Gezegen ve Diğer Araştırmalar

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden gezegen astronomi profesörü Michael Brown, Güneş Sistemi’nde gizli bir dokuzuncu gezegenin varlığını araştırıyor. Neptün’ün etrafındaki nesnelerin tuhaf yollarının, başka bir gezegenin çekim kuvvetini gösterdiğini belirten Brown, bu gezegenin varlığının milyonda bir ihtimalle olmaması gerektiğini savunuyor.

İLGİLİ HABERLER