Kuzey İrlanda’da seçimleri ayrılıkçı Sinn Fein kazandı

 Kuzey İrlanda’da seçimleri ayrılıkçı Sinn Fein kazandı

Kuzey İrlanda’daki parlamento seçimlerinde İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) eski siyasi kanadı Sinn Fein, oyların yüzde 29’unu alırken, İngiltere yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) yüzde 21,3’te kaldı. Bu zaferle Sinn Fein, mecliste kontrolu sağlayan ilk İrlandalı milliyetçi parti oldu.

Kuzey İrlanda’daki Sinn Fein Başkanı Michelle O’Neill, “Bugün çok önemli bir değişim anını temsil ediyor. Politikamız ve halkımız için belirleyici bir an” dedi. O’Neill, partinin bölgeyi İrlanda Cumhuriyeti ile birleştirme hedefi etrafında artık “dürüst bir tartışma” yapılması gerektiğini söyledi.

Ancak bu zafer bölgenin statüsünü değiştirmeyecek. Zira Birleşik Krallık’tan ayrılmak için gereken referandum İngiliz hükümetinin takdirinde ve muhtemelen yıllarca gerçekleşmeyecek.

Ancak Sinn Fein açısından sembolik önemi çok büyük. Zafer, ağırlıklı olarak bölgenin Protestan nüfusunun desteklediği İngiliz yanlısı partilerin yüzyıllık egemenliğine son veriyor.

“Gerçekten tarihi bir sonuç”

Birleşik Krallık’tan ayrılmak için bir kampanya yürüten İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon da Twitter’daki paylaşımında, “gerçekten tarihi bir sonuç” diyerek Sinn Fein’i ilk kutlayanlar arasında yer aldı.

İLGİLİ HABERLER