Rakiplerini gizlice gözetleyen Southampton’ın itirazı reddedildi
İngiltere futbolunda son yılların en büyük skandallarından biri olarak görülen “Spygate” krizi, Southampton F.C. için ağır sonuçlar doğurdu. İngiliz Futbol Ligi’nin bağımsız disiplin kurulunun verdiği cezalara karşı yapılan itiraz reddedildi ve Southampton’ın Championship play-off finaline katılması resmen engellendi.
Kararla birlikte kulübün gelecek sezon Championship’e dört puan silme cezasıyla başlayacağı da kesinleşti.
Üç rakibin antrenmanını gizlice izlediler
Southampton’ın, sezon içerisinde üç farklı takımın antrenmanını gizlice izlediğini kabul ettiği belirtildi. BBC’nin aktardığı görüntülerde bir kişinin çalılıkların arasından rakip takım antrenmanını telefonla kayda aldığı görüldü.
İngiliz Futbol Federasyonu’nun da olayla ilgili ayrıca soruşturma başlatacağı açıklandı. Federasyon sözcüsü, “Kanıtları inceleyeceğiz ve gerekli görürsek ek yaptırımlar uygulayacağız” dedi.
Middlesbrough finale yükseldi
Southampton’ın diskalifiye edilmesi sonrası yarı finalde elenen Middlesbrough F.C. yeniden finale yükseldi. Cumartesi günü oynanacak finalde Middlesbrough, Hull City A.F.C. ile Premier Lig bileti için karşı karşıya gelecek.
Kararın ardından Southampton taraftarları büyük hayal kırıklığı yaşarken, birçok taraftar sosyal medyada yönetime sert tepki gösterdi.
Futbolcular: “Taraftarlar daha iyisini hak ediyordu”
Southampton’ın orta saha oyuncusu Leo Scienza, yaşananları “kalp kırıcı” olarak tanımladı.
Scienza yaptığı açıklamada, “Premier Lig’e çıkma hayali için her şeyimizi verdik. En acı veren şey ise taraftarlarımızın bunu hak etmesiydi” ifadelerini kullandı.
Takımın Japon oyuncusu Kuryu Matsuki de taraftarlara teşekkür ederek, sezon boyunca verdikleri destek için minnettar olduklarını söyledi.
Kulüpten özür mesajı
Southampton yönetimi yayımladığı açıklamada taraftarlardan, oyunculardan ve futbol kamuoyundan özür diledi.
Kulüp açıklamasında, “Bu kulübün güveni yeniden inşa etmesi gerekiyor. Yaşananlardan ders çıkaracağız ve gerekli adımları atacağız” denildi.
Yönetim ayrıca Wembley finali için bilet alan taraftarlara geri ödeme yapılacağını duyurdu.
Taraftarlardan sert tepki
Ömür boyu Southampton taraftarı olan Richard Shelley, yaşananların ardından sezonluk biletini yenileyip yenilemeyeceğinden emin olmadığını söyledi.
Kulüp tarihçisi Duncan Holley ise olayları “141 yıllık kulüp tarihinin en karanlık haftası” olarak tanımladı.
BBC Radio Solent yorumcusu Adam Blackmore da skandala karışan herkesin kulüpten gönderilmesi gerektiğini savundu. Blackmore, “Bu kültürü yıkan insanlarla yeni bir kültür inşa edemezsiniz” dedi.
“Kulübün itibarı ağır darbe aldı”
Southampton’ı geçmişte Premier Lig’e taşıyan teknik direktör Nigel Adkins de yaşananları eleştirdi.
Adkins, “Bu kuralların bir nedeni var. Uymak zorundasınız. Kulübün itibarı ciddi zarar gördü ve toparlanması uzun sürecek” ifadelerini kullandı.
Spor finans uzmanı Dr. Christina Philippou ise cezanın ağır görünse de sportif ihlallerin sportif yaptırımlarla cezalandırılmasının normal olduğunu belirtti.
İngiliz futbolunda yeni kriz
Yaşanan skandal İngiliz futbolunda etik tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Taraftar grupları, olayın yalnızca Southampton’ı değil tüm İngiliz futbolunun itibarını etkilediğini savunurken, futbol otoritelerinin soruşturmayı genişletebileceği belirtiliyor.