İngiltere’de Tepki Çeken Karar: Tecavüzden Suçlu Bulunan Çocuklar Hapse Girmedi

İngiltere’de Tepki Çeken Karar: Tecavüzden Suçlu Bulunan Çocuklar Hapse Girmedi
Show Article Summary

Birleşik Krallık’ta iki genç kıza tecavüz etmekten suçlu bulunan üç erkek çocuğuna hapis cezası verilmemesi ülke genelinde büyük tartışma yarattı. Başbakan Keir Starmer, davayı “dehşet verici” olarak nitelendirirken, verilen cezaların yeniden incelenmesini desteklediğini açıkladı.

İki Ayrı Tecavüz Saldırısı

Dava kapsamında olayların 2024 Kasım ve 2025 Ocak aylarında Fordingbridge bölgesinde meydana geldiği belirtildi. O dönem 15 ve 14 yaşında olan iki kız çocuğu, iki ayrı olayda yaşıtları tarafından tecavüze uğradı.

Sanıklardan ikisinin 14, birinin ise 13 yaşında olduğu açıklandı. Saldırıların bir kısmının cep telefonuyla kaydedildiği ve görüntülerin internette paylaşıldığı ortaya çıktı.

Mağdurlardan biri, BBC’ye verdiği röportajda yaşadığı travmayı anlatarak, “Mahkemeye gitmenin, her şeyi tekrar yaşamanın acısını neden çektim?” sözleriyle karara tepki gösterdi.

Hakim Hapis Yerine Rehabilitasyon Cezası Verdi

Southampton Crown Court’ta görülen davada Yargıç Nicholas Rowland, çocukları “gereksiz yere suçlu duruma düşürmek istemediğini” söyledi.

Mahkeme, üç sanığa da Gençlik Rehabilitasyon Emirleri (YRO) verdi. Bu cezalar kapsamında çocuklara yoğun gözetim, ücretsiz çalışma, sokağa çıkma yasağı ve rehabilitasyon programları uygulanacak.

15 yaşındaki iki sanık, üç yıl boyunca yoğun denetim altında tutulacak. 14 yaşındaki diğer çocuk ise 18 aylık rehabilitasyon cezası aldı.

Başbakan Starmer: “Bu Olay Dehşet Verici”

Başbakan Keir Starmer, mağdur genç kızın BBC’de yayımlanan röportajına yanıt vererek, “Bu yürek parçalayan ve cesur bir tanıklık” ifadelerini kullandı.

Starmer, mağdurların “korkunç koşullar altında olağanüstü cesaret gösterdiğini” belirterek Başsavcılığın cezaları incelemeye almasının doğru olduğunu söyledi.

Başsavcılık Kararı İnceleyecek

Attorney General’s Office, verilen cezaların hafif olup olmadığını değerlendirmek üzere dosyayı incelemeye aldı. Başsavcının kararı Temyiz Mahkemesi’ne taşıyıp taşımayacağına 28 gün içinde karar vermesi bekleniyor.

Kabine Bakanı Darren Jones, incelemenin daha kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini belirterek “Kızlar ve aileleri adaleti hak ediyor” dedi.

Muhalefet ve Kamuoyundan Sert Tepki

Muhafazakâr Parti lideri Kemi Badenoch, davayı “iğrenç” olarak tanımladı ve “Bu kadar ağır bir suç için verilen ceza neredeyse ceza bile değil” ifadelerini kullandı.

Reform UK milletvekili Robert Jenrick ise “Adalet yerini bulmadı” diyerek yargıcın kararının hesap vermesi gerektiğini savundu.

İngiltere Çocuk Komiseri Rachel de Souza da olaydan “derin endişe duyduğunu” belirtti ve mağdur ailelerle iletişime geçileceğini açıkladı.

Kadın Güvenliği Tartışmaları Yeniden Alevlendi

Dava sonrası İngiltere’de kadın ve çocuk güvenliği konusundaki tartışmalar yeniden gündeme geldi. Özellikle sosyal medyada çok sayıda kullanıcı, çocuk yaşta faillerin ciddi suçlarda nasıl cezalandırılması gerektiği konusunda mevcut yasaların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Uzmanlar, olayın yalnızca ceza sistemi değil, dijital platformlar, gençler arasında şiddet kültürü ve çocuk koruma mekanizmaları açısından da geniş çaplı bir tartışma yarattığını belirtiyor.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar