Cambridge’den Tarihi Başarı! Yapay Zeka Tarafından Tasarlanan İlk Aşı

Cambridge’den Tarihi Başarı! Yapay Zeka Tarafından Tasarlanan İlk Aşı
Show Article Summary

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, yapay zekâ tarafından tasarlanan ve insanlar üzerinde test edilen dünyanın ilk aşısını geliştirdiklerini açıkladı. Uzmanlar, bu teknolojinin yalnızca mevcut virüslere karşı değil, gelecekte ortaya çıkabilecek salgınlara karşı da koruma sağlayabilecek yeni nesil aşıların önünü açabileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar, yapay zekânın geliştirdiği bu yeni yaklaşımın pandemi hazırlığında “oyun değiştirici” olabileceğini ifade ediyor.

Hedef: Tüm Koronavirüslere Karşı Koruma

Mevcut Covid-19 aşıları belirli varyantlara karşı güncellenirken, yeni sistem çok daha geniş kapsamlı bir koruma sağlamayı amaçlıyor.

Cambridge ekibi, koronavirüs ailesine ait yüzlerce genetik veriyi yapay zekâya analiz ettirdi. Yapay zekâ ise virüsler mutasyona uğrasa bile bağışıklık sisteminin onları tanıyabilmesini sağlayacak özel bir “süper antijen” tasarladı.

Bu sayede yalnızca mevcut Covid varyantlarına değil, gelecekte hayvanlardan insanlara geçerek yeni salgınlara yol açabilecek koronavirüslere karşı da koruma hedefleniyor.

Yapay Zekâ Aşı Tasarımını Değiştiriyor

Geleneksel aşı geliştirme süreçlerinde bilim insanları mevcut virüsleri analiz ederek aşı formülü oluşturuyor. Ancak yapay zekâ, henüz ortaya çıkmamış tehditleri öngörerek bağışıklık sistemini önceden hazırlayabiliyor.

Çalışmanın liderlerinden Prof. Jonathan Heeney, amaçlarının salgınlar ortaya çıktıktan sonra tepki vermek yerine onları başlamadan önlemek olduğunu söyledi.

Heeney, “Yıllardır virüslerin peşinden koşuyoruz. Şimdi ilk kez onların önüne geçmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk İnsan Denemeleri Tamamlandı

Araştırmanın ilk aşamasında 39 gönüllü üzerinde güvenlik testleri gerçekleştirildi. Sonuçlar aşının güvenli olduğunu gösterirken, bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerin şimdilik “mütevazı” düzeyde olduğu belirtildi.

Yaklaşık 200 kişinin katılacağı ikinci aşama çalışmalarında aşının koruma kapasitesi daha ayrıntılı şekilde değerlendirilecek.

Bilim insanları, elde edilen ilk sonuçların beklentileri yükselttiğini söylüyor.

Grip ve Ebola İçin de Çalışmalar Sürüyor

Cambridge Üniversitesi ekibi yalnızca koronavirüslerle sınırlı kalmıyor. Araştırmacılar şu anda her yıl güncellenmesi gerekmeyen evrensel grip aşıları üzerinde çalışıyor.

Ayrıca kuş gribi (H5N1) ve Ebola gibi ölümcül hastalıklara karşı da yapay zekâ destekli yeni aşı projeleri yürütülüyor.

Özellikle Afrika’da zaman zaman salgınlara yol açan Ebola virüsünün bazı türlerine karşı henüz etkili bir aşı bulunmaması nedeniyle çalışmalar büyük önem taşıyor.

Uzmanlar: “Tıp Tarihinde Yeni Bir Dönem Başlıyor”

Oxford Aşı Grubu Direktörü Prof. Andy Pollard, araştırmanın son derece umut verici olduğunu belirterek yapay zekânın aşı geliştirme süreçlerini büyük ölçüde hızlandırabileceğini söyledi.

Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsü Bilim Direktörü Prof. Marian Knight ise çalışmayı “viral hastalıklara karşı geniş kapsamlı ve uzun süreli koruma sağlayabilecek tarihi bir gelişme” olarak değerlendirdi.

İngiltere Bilim Bakanı Lord Vallance da yapay zekâ ile bilimsel araştırmaların birleşmesinin gelecekte milyonlarca insanın hayatını kurtarabilecek yeni tedavilerin önünü açacağını ifade etti.

Pandemilere Karşı Yeni Silah

Uzmanlara göre yapay zekâ destekli aşı teknolojisi, gelecekte Covid-19 benzeri küresel salgınlara karşı daha hızlı ve etkili çözümler üretilmesini sağlayabilir.

Araştırmalar henüz erken aşamada olsa da, bilim dünyası bu teknolojiyi pandemi hazırlığında en umut verici gelişmelerden biri olarak görüyor.

 

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar