• 03/10/2024

Bartın Üniversitesi’ndeki Projeye İngiltere’den Destek

 Bartın Üniversitesi’ndeki Projeye İngiltere’den Destek

Bartın Üniversitesi (BARÜ), kuruluşunun 16. yılında önemli bir bilimsel başarıya imza atarak, British Council’den destek almaya hak kazandı. BARÜ, atık sulardaki antibiyotik kalıntılarının temizlenmesi ve bakterilerde antibiyotik direncinin önüne geçilmesi amacıyla geliştirdiği projeyi, İngiltere’nin Kingston Üniversitesi ile birlikte yürütecek.

BARÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nakipoğlu liderliğinde yürütülen “Türkiye’de Antibiyotik Direnç Krizinin Aşılmasına Yönelik Akuatik Ortamdan Antibiyotik Kalıntılarının Etkin Giderimi” projesi, British Council tarafından desteklenen 10 projeden biri oldu. 100 bin İngiliz sterlini bütçeli bu proje, Türkiye ve Birleşik Krallık arasında bilimsel iş birliğini artırmayı hedefleyen “Uluslararası Bilim Ortaklıkları-Araştırma İş Birlikleri Fonu” kapsamında, 24 ay içinde tamamlanacak.

Çevre Dostu ve Sürdürülebilir Arıtma Teknolojisi

Projenin temel amacı, Türkiye ve Birleşik Krallık’taki antibiyotik kalıntılarının atık sulardan verimli şekilde arındırılması için çevre dostu ve sürdürülebilir bir filtreleme sistemi geliştirmek. Özellikle Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Bartın ve çevresindeki atık sularda antibiyotik kirliliğinin önlenmesine odaklanılacak. Geliştirilecek teknolojilerin mevcut atık su arıtma sistemlerine entegre edilebilir ve ölçeklenebilir olması hedefleniyor.

Projede Uzman İsimler Yer Alıyor

Projede, Türkiye’nin önde gelen bilim insanları yer alıyor. BARÜ Fen Fakültesi’nden, dünyanın en etkili bilim insanları arasında gösterilen Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, Karabük Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sakine Uğurlu Karaağaç ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Arş. Gör. Dr. Candan Eryılmaz, proje ekibinde önemli rol üstleniyor. Ayrıca Kingston Üniversitesi’nden bilim insanları ile düzenli toplantılar yapılarak bilgi paylaşımı sağlanacak.

Türkiye’nin 12. Kalkınma Planına Katkı

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nakipoğlu, çalışmanın Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’na da katkı sağlayacağını belirtti. Özellikle planın 866.3. maddesinde yer alan “Atıkların insan sağlığına ve çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi” hedefi doğrultusunda önemli bir adım atıldığını vurguladı. Nakipoğlu, projeye destek veren BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ve diğer meslektaşlarına teşekkür etti.

BARÜ’nün Uluslararası Başarısı

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, bu projeyi üniversitenin araştırma ekosistemindeki gelişimin bir göstergesi olarak değerlendirirken, Türkiye’nin yüksek teknoloji alanındaki hedeflerine vurgu yaptı. Rektör Uzun, BARÜ’nün “Üreten Üniversite” vizyonuyla bilim dünyasına ve ülkenin geleceğine katkı sağlayacak projeler geliştirmeye devam edeceğini belirtti ve projeye katkı sunan tüm akademisyenleri tebrik etti.

İLGİLİ HABERLER