Birleşik Krallık’ta 37 Gündür Aralıksız Süren Yağmurlar Devam Edecek

Birleşik Krallık’ta 37 Gündür Aralıksız Süren Yağmurlar Devam Edecek
Show Article Summary

Birleşik Krallık genelinde haftalardır etkisini sürdüren yağışlı hava nedeniyle çok sayıda bölgede sel riski artarken, yetkililer yeni uyarılar yayımladı. Meteoroloji Ofisi, yağışların önümüzdeki günlerde de devam edeceğini bildirirken, özellikle güneybatı İngiltere ve Midlands bölgelerinde taşkın tehlikesinin sürdüğüne dikkat çekti.

Onlarca Bölgede Sel Uyarısı

Çevre Ajansı (Environment Agency), İngiltere genelinde 85 bölgede doğrudan sel beklendiğini belirten uyarı yayımladı. Bunun yanı sıra, Kuzey Yorkshire’dan Cornwall’a ve Norfolk’a kadar uzanan geniş bir alanda 245 ek sel alarmı yürürlükte bulunuyor.

Galler’de de 11 ayrı sel uyarısı yayımlanırken, İskoçya’da bir sel uyarısı ve beş taşkın alarmı aktif durumda.

37 Gündür Aralıksız Yağmur

Meteoroloji verilerine göre İngiltere’nin birçok bölgesinde 37 gündür aralıksız yağış kaydedildi. Aberdeen kentinde 21 Ocak’tan bu yana güneş ışığı görülmezken, Sheffield’da da şubat ayında henüz güneşli bir gün yaşanmadı.

Ayın ilk üç gününde İngiltere’nin güneydoğusunda, normal şubat yağış ortalamasının yaklaşık üçte birine denk gelen yağmur kaydedildi.

Meteoroloji Ofisi uzmanlarından Dan Stroud, mevcut hava sisteminin kısa vadede değişmeyeceğini belirterek, “Ne yazık ki yağışların sonu görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Spor Etkinlikleri de Etkilendi

Aşırı yağış, spor organizasyonlarını da olumsuz etkiledi. Newcastle’daki at yarışı organizatörleri, son günlerde düşen yoğun yağmur nedeniyle pistte büyük su birikintileri oluştuğunu ve zeminin güvenli olmadığını belirterek pazar günü yapılması planlanan yarışları iptal etti.

Güneybatı ve Galler’de Rekor Yağış

Meteoroloji Ofisi’nin açıklamasına göre, İngiltere’nin güneybatısı ile Güney Galler bölgelerinde 2026 yılının başından bu yana neredeyse her gün yağış kaydedildi. Her iki bölgede de ocak ayı yağış miktarı normal seviyelerin yaklaşık yüzde 50 üzerine çıktı.

Uzmanlar, toprağın doygunluğa ulaşması nedeniyle yeni yağışların hızla yüzey akışına dönüşerek ani su baskınlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

En Yağışlı Şubat Ayı Hatırlatması

Uzmanlar ayrıca, Birleşik Krallık’ta kayıtlara geçen en yağışlı şubat ayının, Ciara ve Dennis fırtınalarının etkili olduğu 2020 yılında yaşandığını ve o dönemde toplam 213,7 milimetre yağış kaydedildiğini hatırlatıyor.

Yetkililer, vatandaşlara sel riski bulunan bölgelerde dikkatli olmaları, seyahat planlarını kontrol etmeleri ve resmi uyarıları takip etmeleri çağrısında bulunuyor.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar