İskoçya’da 23 Nisan’a Özel İki Anlamlı Etkinlik: Meclis Ziyareti ve Parlamentoda Kültürel Buluşma
Diyabet beyin yapısını tamamen değiştiriyor

Diyabet beyin yapısını tamamen değiştiriyor
Diyetisyen Öykü Uman – Londra/ Yeme ve fiziksel aktivite dengesini sağlayamadığımızda kilo almaya başlarız ve bunu eğer 3 aydan fazla bir dönemde alışkanlık haline getirdiysek insulin direnci, pre-diyabet semptomlarına merhaba deriz, hala bir değişim yapmadıysak tip 2 diyabet artık hayatımıza resmi olarak girmiştir. Besin seçimlerimiz sadece kilo almamızı değil , düşünme yapımızı da değiştirdiği artık kanıtlanmıştır. Olaylar bakış açımızı, problem çözme becerimizi ve zekamızı etkilemektedir.
Michigan universitesinde yapılan araştırmada, tip 2 diyabet tanısı almış kişilerin beyin taramalarında farklılılar görüldüğü saptanmıştır. Dr Reynolds ve ekibinin yönettiği çalışmada 51 tip 2 diyabet tanısı almış kişilerde, beyin kortikal kalınlığı ve gri madde denilen bölgenin inceldiği gözlenmiştir.

Beyin kortikal kalınlığı arttıkça zeka ve problem çözme becerileri artmaktadır. Gri bölge ise hafıza ve duygu yönetiminin olduğu alandır ve azaldıkça hafızamız ve duygu yönetimimiz olumsuz etkilenmektedir.
Uzun süre önce tip 2 diyabet tanısı almış kişilerde ise daha çok değişim gözlenmiştir. Dr Reynolds, Tip2 diyabetin ilk teşhis döneminde multidisipliner bir yaklaşım ile yönetilmesinin, bir an önce tedavi başlangıcının beyin yapısını korumak için oldukça önemli olduğunu vurgulamıştır.
Yapılan diğer çalışmada ise kan şekeri ve kilo kontrolü sağlanmayan kişilerde kronik böbrek hastalığı ve kalpte bulunan sinirlerdeki hasarın beyin yapısında büyük rol oynadığı saptanmıştır. Diyabet tanısı almış kişilerin hafıza, düşünme becerisinde azalmalar görülmüştür.

Ne yapmalıyız?
Ufak adımlarla ve gerçekçi bir plan ile tüm vücudumuzun çalışma şeklini, düşünme alışkanlığımızı ve olaylara bakış açını değiştirebiliriz. Tek yapmamız gereken kendi elimizden tutarak, gerekli sağlık adımlarını atmak ve kendimize yatırım yapmaktır.