Diyetisyen Öykü Uman: Gıdalarda cok zararlı 5 katkı maddesi

 Diyetisyen Öykü Uman: Gıdalarda cok zararlı 5 katkı maddesi

Diyetisyen Öykü Uman: Gıdalarda cok zararlı 5 katkı maddesi

Diyetisyen Öykü Uman / Londra – Gıda üreticilerinin  insan sağlığına hiç aldırış etmeden tamamen ticari kaygılarla kullandıkları kimyasal ve sentetik ürünlerle bizi yavaş yavaş öldürmeye, hastalanmaya zemin hazırlarlar.

Her türlü abur cubur, şeker ve şekerleme, hazır meyve suları, boyalı gazlı içecekler,meyve tozları, hazır soslar,cips, mayonez, hazır baharat ve köfte karışımları,salam, sucuk, sosis vb gibi ambalajlı ürünlerden uzak durup doğal beslenmeye dönmemiz bir lüks değil ihtiyaçtır.

Gıdaların üzerinde ‘’hiçbir koruyucu madde içermez’’ yazısı ‘’hiçbir katkı maddesi yoktur’’ anlamına gelmez. Örneğin ‘’hiçbir koruyucu madde içermez’’ diye etiketlenen hazır çorbaların neredeyse hepsinde MSG adlı lezzet artırıcı katkı maddesi bulunuyor.

  • Bu katkı maddelerinin çoğu etiketlerde birtakım kodlarla yer alıyor.

1-ASPARTAM ve SUKRALOZ

Suni tatlandırıcılar gıda değil kimyasaldır, tüm diğer gıda ve gıda katkı maddelerinin toplamından daha fazla yan etkisi vardır.

Baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, eklem ağrısı,bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, uykusuzluk, nefes darlıgı, depresyon,parkinson, korku atakları, cilt dökülmeleri gibi hastalıkların yanısıra beynin işleyiş sürecini yavaşlatır, kanseri tetikler.

2- MONO SODYUM GLUTAMAT (MSG- E621)

MSG lezzet artırıcı eksitosin olarak geçer. Eksitosin hücreleri aşırı uyarır, buda hücrelerin zarar görmesine ve ölmesine neden olur.

Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzhemier, Parkinson, Huntington hastalıkları, sara, retinal dejenerasyon, yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, pankreas hasarı, böbrek ve karaciğerde hasar yaratır. Tehlikeleri halk tarafından bilinmeye başlanmasından dolayı E621 olarak adlanırılmaktadır.

3-YUKSEK FRUKTOZLU MISIR SURUBU

Kötü kolesterolu (LDL) hızla yükseltir ve diyabet hastalıgının olusmasında rol oynar. Ketcap mayonez, krema, kola, gazoz, şekerleme, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek özellikle çocukların ve tatlı severlerin sıkça tükettikleri, gıda değeri  olmayan besinlerde kullanılır.

4- YAYGINCA KULLANILAN GIDA BOYALARI

Yapay gıda renklendiricileri çocuklarda davranış bozukluklarına yol açıyor ve önemli ölçüde IQ seviyesinin düşmesine sebep oluyor. Hazır gıdalarda bol bol kullanılıyor. Sayıları da oldukça fazladır.

Carmine ( E120) adında bir gıda boyasıdır. Özellikle sucuk, salam ve sosislerin canlı, kırmızı rengini vermekte kullanılır. Ev yapımı sucukların daha kahverengi olmasına karşın, hazır sucuklar E120 den ötürü daha iştah açıcı görüntüsünü sağlıyor. Bu boya bir çeşit bitten elde edilir. Birçok kırmızı rujda da kullanılır. Diğer gıda boyaları.

  • Sunset yellow E110
  • Tartrazin (E102)
  • Karmoisine (E122)
  • Panceau (E124)
  • Quinoline (E104)
  • Allura red (E129)
  • Sodyum Benzonat (E211)

5.SODYUM SULFAT

Etiketlerde E250 koduyla yer alan raf ömrünü uzatıcı koruyucu madde işlenmiş et ürünlerinde bulunur.

Özellikle çocukların bolca dışarıda tükettiği tost, pizza, gibi ürünlerde kullanılan sosis, sucuk,salam,pastırma gibi işlenmiş etlerde bulunur.

Sülfit duyarlılığı olanlarda baş ağrısı, nefes problemleri, kaşıntı yaratır. Nadir durumlarda da olsa, ölüme bile neden olabiliyor. Başta kolon kanseri olmak üzere her çeşit kanseri tetikliyor. Pankreas kanserini yüzde 67, lösemi riskini yüzde 700 oranında arttırıyor. Çocuklarda beyin tümörüne neden oluyor.

Sodyum nitrit özellikle cenin, bebek ve çocuklar için tehlikelidir.

Aynı etkiler aşağıda E kodları için de geçerlidir.

E220, E222, E223, E224, E225, E249, E251, E252.

Varlığınıza sahip çıkın, kendi değerinizin farkına varın, duygularınıza yenilip dışı güzel paketlenmiş içi kimyasal dolu ürünleri tüketmeyin.

Katkı maddeleri yazı dizisi devam edecektir…

İLGİLİ HABERLER