Gazze’den çıkmayı başaran ilk İngiliz yaşadıklarını anlattı

 Gazze’den çıkmayı başaran ilk İngiliz yaşadıklarını anlattı

Gazze’den çıkmayı başaran ilk İngiliz yaşadıklarını anlattı

Gazze’de mahsur kalan bir İngiliz cerrah, Mısır’a geçen ilk İngiliz vatandaşlarından biri oldu. Refah sınır kapısında yaşanan “kaosu” anlattı. İngiltere’de hükümet ve özellikle Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlara yardımcı olmadığı nedeniyle eleştiriliyor.

67 yaşındaki cerrah Abdül Hammad, Liverpool’dan Gazze’ye insani yardım ve hayır kurumlarında yer almak için gitti.

O da hem milyonlarca Gazzeli ve hem de binlerce başka ülke vatandaşı gibi, İsrail ablukası ve bombardımanı altında adeta kapana kısıldı.

Gazze’yi terk etmek için büyük bir çaba sarf etti. Yaşadıklarını oğlu Selim’e anlattı.

Selim ise Goring’de doktorluk yapıyor. Sabah 05.00’te yola çıkan babasının ancak öğleden sonra 15.10 sularında Refah sınır kapısı üzerinden Mısır’a girebildiğini söyledi.

67 yaşındaki Abdül, Mısır’a geçiş izni gelene kadar 54 kişi ile beş saat boyunca bir otobüste beklemiş.

“Dışişleri Bakanlığı’nın yardımıyla Kahire’ye doğru ilerliyor ve umarım oradan da evine dönecek. Sanırım en ağır basan duygu, sonunda dışarıda ve güvende olduğu için rahatlamış olmamız. Onu yakında göreceğim için mutluyum.”

İngiltere’de hükümet eleştiri oklarının hedefinde

İşçi Partisi’nden Jess Phillips, Birleşik Krallık vatandaşlarının “Yeterince hızlı tahliye edilmediğini” söyledi ve Rishi Sunak hükümetinin diplomatik çabalarının etkili görünmediğini savundu.

Gazze’den tahliye edilmeyi bekleyen bir başka İngiliz vatandaşı da, Dışişleri Bakanlığı’nı eleştirdi. Kendisine Kahire’de iki gecelik konaklama masraflarının karşılanacağı ancak uçuş için kolaylık sağlanamayacağı söylendi. Masrafları İngiliz hükümeti tarafından karşılanmayacağı tebliğ edilmiş: “İngiliz hükümetinin bizi yarı yolda bırakmasından bıktım.”

Refah sınır kapısından ağır yaralılar ve çifte pasaportu olanlar için kısmi geçiş imkanı tanınsa da, henüz büyük kalabalıklar geçemiyor. Sınırdan kontrollü bir şekilde geçiş yapılıyor. Geçiş yapacak kişiler, listelere konuluyor. Herkes listede kendi ismini arıyor. Abdül Hammad da, 7 Ekim’den sonra sınırdan geçen ilk İngiliz oldu.

Selim, babasının o gün yaşadıklarını anlatıyor:

“Sabah erkenden sınırın Filistin tarafına ulaştılar. Bana tam bir kaos olduğunu ve kimsenin neler olup bittiğini ya da işlemleri nasıl yapacaklarını bilmediğini söyledi. Sonra onların geçmesine izin verdiler ve Mısır tarafına geçmeleri için bir otobüse bindirdiler. İşte o zaman iletişim açısından işler bozuldu. Kimse neler olup bittiğini gerçekten bilmiyordu. Yaklaşık beş saat boyunca otobüste beklediler, ta ki Mısırlılar geçmelerine izin verene kadar.”

Gazze’de 16 aile ferdi mahsur kalan Ahmet Abou-Foul, Gazze’den ayrılmasına izin verilen yabancı pasaport sahiplerin listesinde hiçbir İngiliz vatandaşının bulunmamasından endişe duyuyor.

Cerrah olan Abou-Foul, Dışişleri Bakanlığı’nın yakın zamanda İngiliz vatandaşlarına öncelik tanınacağına dair herhangi bir güvence vermediğini söyledi. Filistin topraklarında 200 İngiliz ya da çifte vatandaşın mahsur kaldığı düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER