Geri dönüşümcüler tepkili: “İngiltere’den Türkiye’ye çöp getirmiyoruz”

Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği (TÜDAM) Başkanı Vedat Kılıç, son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan “Türkiye, İngiltere’nin çöpünü ithal ediyor” haberleri ile kamuoyunun yanıltıldığını söyledi.
Dünya Gazetesi’nden Zehra Oruç’un haberine göre; Kılıç, İngiltere’den ithal edilen atığın ‘çöp’ kavramı ile ifade edilerek yürütülen algı operasyonunun Türkiye’deki geri dönüşüm endüstrisini devre dışı bırakmak isteyenlerce yapıldığını kaydetti. Bu algı operasyonu yapanlara ‘hodri meydan’ diyen Kılıç, “Türkiye İngiltere’nin çöpünü getirmiyor” dedi. Kılıç, “2022 yılı ilk iki ayda Türkiye 52 ülkeden 115 bin 757 ton plastik atık ithal etti. Bunun için de 50,4 milyon dolar ödendi. Bu denli bedel ödenen bir malzeme çöp olabilir mi? Bu kadar para ödeyip karşılığında çöp alıp, toprağa gömmemiz mümkün mü? Böyle bir safsata olabilir mi?” açıklamasında bulundu.
“HURDA METALDE EN BÜYÜK İTHALATÇIYIZ”
Son beş yıldır gündemde olan döngüsel ve yeşil ekonomi süreciyle birlikte özellikle plastik ürünlerin içerisinde yüzde 25 ila 30 oranında geri dönüştürülmüş hammadde kullanılması zorunluluğu, tüm dünyada atık kaynaklarını stratejik bir ürüne dönüştürdüğünü söyleyen Kılıç, “Hurda metalde dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda olan Türkiye, kağıtta da son zamanlarda yapılan yatırımlarla 6 milyon ton üretim mertebesine ulaştı. Plastik atık ithalatında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Atık İthalatçı Genelgesi ve Ticaret Bakanlığının Ürün Güvenliği Denetim Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı Atık İthalatı Tebliği’nin uygulamaları ile kontrol altında tutuluyor” diye konuştu.