Londra’da Ücretsiz Toplu Taşıma Hakkı: Kimler Yararlanabilir?
İngiltere, AB bilim araştırma programı Horizon’a yeniden katıldı
Hükümet, İngiltere’nin AB’nin amiral gemisi bilimsel araştırma programı Horizon’a yeniden katılacağını duyurdu.
İngiltere merkezli bilim insanları ve kurumlar, bugünden itibaren 81 milyar £ tutarındaki fondan para başvurusunda bulunabilecek.
Ortak üyelik, Birleşik Krallık’ın 2020’de AB’den resmen ayrılmasıyla birlikte Brexit ticaret anlaşmasının bir parçası olarak kabul edilmişti.
Ancak Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda Protokolü üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle son üç yıldır planın dışında tutuluyor.
Başbakan Rishi Sunak konuyla ilgilişunları söyledi:
“Küresel sahneye taşıyacağımız zengin uzmanlık ve deneyimle, Birleşik Krallık’taki bilim adamlarının dünyanın en büyük araştırma işbirliği programında güvenle yer almasına olanak tanıyan bir anlaşma imzaladık. Bunun Birleşik Krallık için doğru anlaşma olduğundan, benzersiz araştırma fırsatlarının önünü açtığından ve aynı zamanda İngiliz vergi mükellefleri için de doğru anlaşma olduğundan emin olmak için AB ortaklarımızla birlikte çalıştık.”
Perşembe günkü duyuruda ayrıca İngiltere’nin, AB’nin 8 milyar sterlinlik (9 milyar avro) Dünya gözlem programı olan Copernicus’a ortak olacağı belirtiliyor. Ancak İngiltere, özellikle nükleer füzyon konusunda işbirliği yapılmasına yönelik bir anlaşma olmasına rağmen, Euratom Ar-Ge olarak bilinen bir nükleer araştırma ittifakına yeniden katılmayacak.
Avrupa Komisyonu yaptığı basın açıklamasında, kararın “her ikisi için de yararlı” olacağını söyledi ve “genel olarak, Birleşik Krallık’ın Horizon ve Kopernik’e katılımıyla yılda ortalama 2,6 milyar Euro (2,2 milyar £) katkıda bulunacağının tahmin edildiğini belirtti.