İngiltere bin 400 sığınmacıyı Fransa’ya gönderdi: Kişi başına maliyet 56 bin sterlin
İngiltere ile Fransa arasında düzensiz göçü azaltmak amacıyla uygulanan “one in, one out” (bire bir değişim) anlaşmasının maliyeti açıklandı. İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, Avam Kamarası İçişleri Komitesi’ne yaptığı açıklamada, Fransa’ya geri gönderilen her kişi için yaklaşık 56 bin sterlin harcandığını söyledi.
Yaklaşık 1.400 kişi Fransa’ya gönderildi
Programın Ağustos 2025’te başlamasından bu yana Home Office tarafından yaklaşık 1.400 kişi Fransa’ya geri gönderildi. Ancak geri gönderilenlerden bazılarının daha sonra kamyonlar veya küçük teknelerle yeniden İngiltere’ye geçtiği bildirildi.
Anlaşma kapsamında Manş Denizi’ni küçük teknelerle geçerek İngiltere’ye ulaşan bazı sığınmacılar Fransa’ya gönderiliyor. Buna karşılık İngiltere, Fransa’dan yasal başvuru yolu üzerinden gelen bir sığınmacıyı kabul ediyor.
Mahmood: Otelde bir yıl barındırmakla hemen hemen aynı
İçişleri Bakanı Mahmood, milletvekillerinin programın vergi mükelleflerine maliyeti konusundaki soruları üzerine kişi başına yaklaşık 56 bin sterlin rakamını açıkladı.
Mahmood, maliyeti savunarak bunun bir sığınmacının İngiltere’de bir otelde bir yıl boyunca barındırılmasının maliyetinden daha düşük veya yaklaşık aynı seviyede olduğunu belirtti.
Program ekim ayına kadar uzatıldı
Başlangıçta pilot uygulama olarak hayata geçirilen anlaşma daha önce bir kez uzatıldı. Mevcut planlamaya göre uygulamanın Ekim 2026’ya kadar sürmesi öngörülüyor. Programın daha uzun vadede devam edip etmeyeceği ise henüz kesinleşmedi.
Mahmood, uygulamanın daha büyük ölçekte yürütülmesinin kolay olmadığını kabul etti. Özellikle göçmenlerin tutulabileceği merkezlerdeki kapasite gibi operasyonel kısıtlamaların geri gönderme sayılarının artırılmasını zorlaştırdığını söyledi.
Fransa ikili anlaşmanın sona ermesini istiyor
Programın geleceğine ilişkin İngiltere ile Fransa arasında görüş ayrılığı da bulunuyor. Fransa İçişleri Bakanı Laurent Nuñez, ikili düzenlemenin uzun vadede devam etmesini istemediklerini ve bunun yerine Avrupa Birliği ile İngiltere arasında daha kapsamlı bir geri kabul sisteminin oluşturulmasını tercih ettiklerini açıkladı.
Nuñez, Fransa’nın bu sorumluluğu tek başına taşımaması gerektiğini savunarak mevcut pilot anlaşmanın 1 Ekim 2026’dan sonra yenilenmesinin planlanmadığını ifade etti.
Brexit öncesinde Dublin sistemi uygulanıyordu
İngiltere, Avrupa Birliği üyesiyken Dublin düzenlemeleri kapsamında belirli koşullarda sığınmacıların başka Avrupa ülkelerine gönderilmesini sağlayan sisteme dahildi. Brexit sonrasında İngiltere bu mekanizmanın dışında kaldı.
Mahmood ise AB çapında yeni bir geri gönderme anlaşmasının Manş Denizi üzerinden yapılan geçişleri tek başına çözeceği görüşüne katılmadığını belirtti. Bakan, mevcut İngiltere-Fransa programıyla eski Dublin düzenlemeleri döneminden daha fazla kişinin geri gönderildiğini söyledi.
Gönüllü dönüş için ailelere 40 bin sterline kadar destek
İngiliz hükümeti ayrıca sığınma başvurusu reddedilen ailelerin gönüllü olarak ülkeden ayrılmasını teşvik eden ayrı bir pilot program yürütüyor.
Mahmood, bu kapsamda ailelere ülkelerine dönerek yeniden yerleşebilmeleri için 40 bin sterline kadar destek teklif edildiğini, ancak programa başvuran ailelerin sayısının şimdiye kadar “nispeten düşük” kaldığını açıkladı.
“Bire bir değişim” anlaşmasının geleceği, İngiltere ve Fransa arasında yapılacak görüşmelerin yanı sıra olası İngiltere-AB göç ve geri kabul düzenlemelerine ilişkin müzakerelere bağlı olacak.

