İngiltere Laboratuvarda Yetiştirilen Ete Onay Veren İlk Avrupa Ülkesi Oldu

Sally Anscombe/Getty Images
İngiltere, Avrupa’da laboratuvarda yetiştirilen eti onaylayan ilk ülke olarak, raflarında laboratuvar ürünü evcil hayvan mamalarını sunmaya hazırlanıyor. Meatly firmasının geliştirdiği ürün, Hayvan ve Bitki Sağlığı Kurumu ile Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından onay aldı.
Hayvanseverlerin, evcil hayvanlarına kesilen hayvan etleri yedirme konusunda yaşadıkları etik ikilem, kültür evcil hayvan mamalarına olan talebi artırabilir. Meatly’nin yetiştirdiği tavuk, bu ihtiyacı karşılamak için laboratuvarda üretildi.
Evcil Hayvan Maması Endüstrisinin İklim Etkisi
Winchester Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, evcil hayvan maması endüstrisi, Filipinler’in iklim etkisine benzer bir etkiye sahip. Araştırma, ankete katılan evcil hayvan sahiplerinin %50’sinin evcil hayvanlarına laboratuvarda yetiştirilen et vereceğini, %32’sinin ise bu eti kendilerinin de tüketeceğini ortaya koydu.
Meatly’nin Üretim Süreci
Meatly’nin ürünü, bir tavuk yumurtasından alınan küçük bir örnekten laboratuvarda vitaminler ve amino asitlerle yetiştirilerek, biranın fermente edildiği kaplara benzer kaplarda büyütülerek üretiliyor. Sonuç olarak pate benzeri bir macun elde ediliyor. Şirketin üretim tesisi hükümet tarafından onaylandı ve bu yıl ticari olarak evcil hayvan maması piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Yatırım Hedefleri
Meatly, üretim maliyetlerini düşürmeye ve önümüzdeki üç yıl içinde endüstriyel hacimlere ulaşmayı hedefliyor. Şu ana kadar yatırımcılardan 3,5 milyon sterlin topladı ve bir sonraki yatırım turunda 5 milyon sterlin toplamayı planlıyor.
Kültür Etinin İnsan Tüketimine Onayı
İngiltere hükümeti, yetiştirilen etin insan tüketimi için onay sürecini hızlandırmayı düşünüyor. Gıda Standartları Ajansı, bu süreci kolaylaştırmak için çalışıyor. Good Food Institute Europe’dan Linus Pardoe, “İngiltere, yetiştirilmiş et geliştirmede dünya lideridir ve yetiştirilmiş bir evcil hayvan mamasının onaylanması önemli bir dönüm noktasıdır,” dedi. Pardoe, kültür etinin gıda güvenliğini artırmak ve rejeneratif çiftçiliği desteklemek için potansiyel faydalarını vurguladı.
Diğer Ülkelerdeki Durum
Singapur ve İsrail, insan tüketimi için laboratuvarda yetiştirilen et ürünlerini onaylamışken, ABD’de bazı eyaletler bu ürünleri yasakladı. Florida ve Alabama’da, politikacılar ürünlerin hayvancılık çiftçilerini tehdit ettiğini öne sürerek yasaklamalar getirdi.