İstanbul Havalimanı “Dünyanın En Pahalı Havalimanı” Olarak Gündemde
İngiltere Parlamentosu’nda Azınlıkların Temsilinde Tarihi Artış

AFP
İngiltere’de 4 Temmuz’da yapılan genel seçimler, parlamentonun seçimle belirlenen alt kanadı Avam Kamarası’nda azınlıkların temsilinde tarihi bir artışa sahne oldu. Bu seçimlerde, rekor sayıda Müslüman milletvekili parlamentoya girmeye hak kazandı.
2019 genel seçimlerinde 19, 2017’de ise 15 Müslüman aday meclise girmeyi başarmıştı. Ancak, 4 Temmuz seçimleri, bu sayıyı 25’e çıkararak yeni bir rekor kırdı. Yaklaşık 3,5 milyon Müslümanın yaşadığı ülkede, bu sonuçlar Müslüman toplumun siyasi temsili açısından büyük bir adım olarak görülüyor. Ayrıca, 8 Müslüman milletvekili ilk kez parlamentoya girmeye hak kazandı.
Parlamentodaki İlk KKTC Vekil
Müslüman milletvekillerinin partilere dağılımı ise şöyle: 18’i İşçi Partisi’nden, 2’si Muhafazakar Parti’den, 1’i Liberal Demokrat Parti’den ve 4’ü bağımsız Gazze destekçisi adaylardan seçildi. İşçi Partisi’nden North Somerset milletvekili seçilen Sadik al-Hassan, 32 yıllık Muhafazakar Parti milletvekili Liam Fox’u yenerek büyük bir başarıya imza attı. Ayrıca, Abtisam Muhamed, ülkenin ilk Yemen kökenli milletvekili oldu. İşçi Partisi’nden Kıbrıs Türkü adayı Nesil Çalışkan, İngiltere’nin ilk Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kökenli kadın milletvekili olarak tarihe geçti.
Azad Cammu Keşmir Kökenli Vekiller
Avam Kamarası’na giren 25 Müslüman milletvekilinden 8’i, Pakistan kontrolündeki Azad Cammu Keşmir kökenlilerden oluşuyor. Bu çeşitlilik, İngiltere’nin çok kültürlü yapısının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Muhafazakar Parti’nin İktidar Kaybı
Seçim sonuçları, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarının sona erdiğini gösteriyor. Muhafazakar Parti’nin 5 yıl önce 365 olan milletvekili sayısı, bu seçimde 120’lere geriledi. İşçi Partisi ise 650 sandalyeli Avam Kamarası’nda 411 sandalye kazanarak yeni hükümeti kurma yetkisini elde etti.