İngiltere’de Aşırı Sıcaklar Nedeniyle 6 Milyon İnsan Risk Altında

İngiltere’de Aşırı Sıcaklar Nedeniyle 6 Milyon İnsan Risk Altında
İngiltere’de iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklar, 6 milyon insanı risk altına soktu. Friends of Earth’ün yaptığı yeni analize göre, yaşlılar ve küçük çocuklar bu tehlikeli hava koşullarından en çok etkilenen gruplar arasında yer alıyor. İngiltere genelinde 5 yaş altı 1,7 milyon çocuk ve 65 yaş üstü 4,3 milyon kişi aşırı sıcaklardan en fazla etkilenen bölgelerde yaşıyor.
Aşırı sıcak hava dalgalarından etkilenen bölgelerde yaşayan 3,7 milyon kişinin yüksek tansiyon, 1,5 milyon kişinin astım ve 1,6 milyon kişinin diyabet gibi sağlık sorunları bulunuyor. Bu rahatsızlıklar, aşırı sıcaklar nedeniyle daha da kötüleşerek hayati tehlike oluşturabilir.
İhtiyatlı Tahminler ve Gerçek Sayılar
Analizde, risk altındaki insan sayısının ihtiyatlı bir tahmin olduğu belirtiliyor. Engelliler ve sağlık sorunları yaşayan her yaştan insan dikkate alındığında, gerçek rakamların daha da yüksek olabileceği öngörülüyor. Özellikle, 5 gün veya daha uzun süreyle ortalama sıcaklığın 27,5 derece ve üzerine çıktığı bölgelerde yaşayan 28 milyon insanın aşırı sıcaklardan etkilendiği vurgulanıyor.
Friends of Earth’ün Uyarısı
Friends of the Earth Bilim, Politika ve Araştırma Başkanı Mike Childs, analize dair yaptığı açıklamada, küresel ortalama sıcaklıkların her yıl rekor kırdığını belirterek, “İngiltere’nin iklim krizine uyum sağlama planları, bu kriz karşısında önde bulunan toplulukları korumak için gerekenin çok gerisinde. Bu başarısızlık, milyonlarca insanın hayatını ve sağlığını riske atıyor,” dedi.
Yeni Hükümetin İklim Değişikliği Planları
4 Temmuz’daki seçimlerin ardından iktidara gelen İşçi Partisi hükümetinin iklim değişikliği ile ilgili adaptasyon planlarını hızlandırması gerektiğini vurgulayan Childs, şunları ekledi: “Bu planlar arasında evlerimizi, bakımevlerimizi, okullarımızı ve kreşlerimizi yazın serin, kışın sıcak tutacak yalıtım programlarının yaygınlaştırılması, sıcak dönemlerde bölgelerin serinletilmesine yardımcı olacak sokak ağaçlarının dikilmesi ve sıcak hava dalgaları sırasında insanların barınabilmesi için kütüphaneler gibi toplumsal alanların klimayla donatılması yer almalıdır.”