İntihar girişiminde bulunan sığınmacının sınır dışı edilme işlemleri durduruldu

İntihar girişiminde bulunan sığınmacının sınır dışı edilme işlemleri durduruldu
Show Article Summary

İngiltere’de Fransa’ya gönderilmek üzere gözaltında tutulan Eritreli bir sığınmacının intihar girişiminde bulunmasının ardından sınır dışı işlemi durduruldu. Olay, İngiltere ile Fransa arasında uygulanan tartışmalı göç anlaşmasını yeniden gündeme taşıdı.

“Bir kişi girerse bir kişi çıkar” sistemi

Söz konusu sığınmacı, Manş Denizi’ni küçük teknelerle geçerek İngiltere’ye ulaşan göçmenlerin Fransa’ya geri gönderilmesini öngören sistem kapsamında sınır dışı edilecekti.

İngiltere ile Fransa arasında geçen yıl yapılan anlaşmaya göre, İngiltere’ye kaçak yollarla gelen bir göçmen Fransa’ya geri gönderilirken, buna karşılık Fransa’daki başka bir sığınmacı yasal yollarla İngiltere’ye kabul ediliyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı verilerine göre 28 Nisan itibarıyla 605 kişi Fransa’ya gönderildi, buna karşılık 581 kişi İngiltere’ye kabul edildi. Ancak kaçak geçişlerin sürdüğü belirtildi. Sadece 9 Mayıs’ta 196 kişinin üç farklı tekneyle Manş Denizi’ni geçtiği açıklandı.

Hücre arkadaşının ihbarıyla kurtarıldı

Diğer tutukluların aktardığına göre Eritreli sığınmacı, Fransa’ya gönderilmesi halinde özel koşulları nedeniyle ciddi tehlike altında kalacağından korkuyordu. Sınır dışı edileceğini öğrendikten sonra büyük bir psikolojik çöküş yaşadığı belirtildi.

İntihar girişiminde bulunan sığınmacı, hücre arkadaşı tarafından fark edilerek görevlilere bildirildi. Olayın ardından deportasyon bileti iptal edildi ve kişi 24 saat gözetim altına alındı.

Gözaltındaki bir başka sığınmacı, “Yaklaşık 17-18 gündür merkezdeydi. Fransa’ya gönderileceğini öğrenince tamamen yıkıldı. Hepimiz aynı korkuyu yaşıyoruz ama kimsenin hayatına son vermesini istemiyoruz” dedi.

İnsan hakları kuruluşlarından tepki

Göçmen gözaltı merkezlerinde destek hizmeti veren Medical Justice adlı kuruluşun yöneticisi Emma Ginn, uygulamayı sert sözlerle eleştirdi.

Ginn, “Bu sistem kapsamında değerlendirdiğimiz 20 kişinin tamamında işkence, kötü muamele veya insan ticareti mağduriyeti belirtileri vardı. Hepsinde ciddi ruh sağlığı sorunları tespit edildi” açıklamasında bulundu.

İnsan hakları savunucuları, gözaltındaki sığınmacılar arasında kendine zarar verme vakalarının yaygın olduğunu ve birçok kişinin savaş, işkence ve travma geçmişine sahip olduğunu belirtiyor.

Haberde ayrıca daha önce kendine zarar verme geçmişi bulunan bazı sığınmacıların da “uçuşa uygun” görülerek sınır dışı edildiği aktarıldı. Yakın zamanda bir kişinin vücudundaki yaralar bandajlandıktan sonra uçağa bindirildiği öne sürüldü.

İçişleri Bakanlığı savundu

İngiltere İçişleri Bakanlığı ise gözaltındaki kişilerin güvenliği ve sağlığının öncelikli olduğunu savundu.

Bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada, “Kendine zarar verme olaylarının tamamı son derece ciddiye alınmaktadır. Uçuşa uygun olmadığı değerlendirilen herkes gerekli bakım ve desteği alacaktır” ifadelerini kullandı.

Göç politikaları yeniden tartışılıyor

İngiltere hükümetinin son dönemde uyguladığı sert göç politikaları insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekmeye devam ediyor. Özellikle savaş bölgelerinden gelen sığınmacıların üçüncü ülkelere gönderilmesi, Fransa ile yapılan geri kabul anlaşmaları ve gözaltı merkezlerindeki koşullar yoğun eleştiri alıyor.

Hükümet, kaçak göçle mücadele ve sınır güvenliğini gerekçe gösterirken, insan hakları örgütleri uygulamaların sığınmacıların ruh sağlığını ciddi şekilde etkilediğini savunuyor.

 

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar