İran’dan yönetmen Mani Haghighi’ye yasak: Londra Film Festivali’ne katılamayacak

İranlı yönetmen Mani Haghighi’nin, son filmi Çıkarma (Subtraction) ile katılacağı Londra Film Festivali için seyahat edecekken ülkeden ayrılması yasaklandı ve pasaportuna el konuldu.
Bir video ile açıklama yapan Haghighi şunları söyledi: “İran makamları tarafından cuma günü Londra’ya giden uçağıma binmem engellendi. Bu son derece kaba davranış için bana hiçbir makul açıklama yapmadılar.”
Film festivali sözcüsü ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Mani Haghighi… İran’daki yetkililer tarafından geri çevrildi ve pasaportuna el konuldu. Tahran’daki evine döndü.”
Haghighi yaptığı açıklamaya şu sözleri ekledi: “Birkaç hafta önce, İran’ın zorunlu başörtüsü yasalarını ve bunu protesto eden gençlere olan baskıyı ve hayatlarındaki diğer birçok adaletsizliği eleştirdiğim bir Instagram videosu kaydettim. Belki de yetkililer beni burada tutarak beni daha yakından gözetebileceklerini, beni tehdit edip susturabileceklerini düşündüler? Eh, şu anda bu videoda sizinle konuşuyor olmam bile bu planı baltalıyor.”
“KADINLAR, YAŞAM, ÖZGÜRLÜK” DEDİ
Ünlü yönetmen, ülkede yaşanan protestolarla ilgili görüşlerini de belirterek açıklamasına devam etti:
“Size şu anda burada, Tahran’da olmanın hayatımın en büyük mutluluklarından biri olduğunu söylememe izin verin. Tarihteki bu büyük âna tanık olmanın sevincini ve onurunu kelimelere dökemem ve şu anda dünyanın herhangi bir yerinde olmaktansa burada olmayı tercih ederim. Son haftalarda İranlılara neşe ve cesaret veren üç kelimeyle bitireyim: Kadınlar, yaşam, özgürlük.”