Londra’daki satışı durdurulan kaçak çini yıllar sonra Türkiye’ye döndü

Anadolu’nun nadir örneklerinden olan ve 2003’te yurt dışına kaçırılan 16’ncı yüzyıl eseri karo çini, Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde satışı durdurularak Türkiye’ye gönderildi.
Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’nde sergilenen çini, kısa süre sonra çalındığı yer olan Adana Seyhan Ulu Camii’ne gönderilecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce 2003’te tarihi eser kaçakçılarınca çalınan vakıf eseri, yoğun uğraşlar sonucu Türkiye’ye getirildi. 16’ncı yüzyıldan bugüne kadar korunan ve paha biçilemeyen karo çini, Ramazanoğlu Halil Bey tarafından inşasına başlanan ve ölümü üzerine oğlu Piri Mehmet Paşa’nın 1541’de yapımını tamamlattığı Adana Seyhan Ulu Camii’nden 2003’te tarihi eser kaçakçılarınca sökülüp, yurt dışına kaçırıldı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu, ilgili kurumlarla irtibat kurup eserin Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde olduğunu tespit etti.
Garson her gün evsiz adamı besledi ancak bu evsiz adamın kim olduğunu bilmiyordu
Anadolu’nun nadir örneklerinden olan karo çininin, müzayede evinde satışa sunulduğunun anlaşılmasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girip satışı durdurdu.
Londra Büyükelçiliği tarafından 30 Kasım’da Türkiye’ye gönderilen Karo Çini, 3 Aralık’ta Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerince teslim alındı. Karo çini, 5 Aralık’ta Ankara Vakıf Eserleri Müzesi’ne getirildi.



