İngiltere Meteoroloji Ofisi: Aşırı Hava Olayları Yeni Normale Dönüştü
NHS, Dünyada İlk Kez Kanser Hastalarına ‘Truva Atı’ İlacı Sunacak

NHS, Dünyada İlk Kez Kanser Hastalarına ‘Truva Atı’ İlacı Sunacak
İngiltere, multipl miyelom hastalarına dünyada ilk kez “Truva atı” olarak adlandırılan öncü bir kanser ilacı sunmaya hazırlanıyor. Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmeliyeti Enstitüsü (NICE), belantamab mafodotin adlı tedaviye onay verdi. GlaxoSmithKline tarafından geliştirilen ve “Blenrep” adıyla bilinen ilaç, kanser hücrelerinin içine girerek onları içeriden yok eden özel bir antikor içeriyor.
İlaç, her üç haftada bir infüzyonla uygulanıyor ve diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalarda ortalama üç yıl boyunca hastalığın ilerlemesini durdurabiliyor. NICE, bu tedavinin standart tedavilere kıyasla üç kat daha etkili olduğunu belirtiyor. NHS, tedaviden yılda yaklaşık 1.500 multipl miyelom hastasının faydalanacağını açıkladı.
NHS Kanser Direktörü Prof. Peter Johnson, ilacın “hastalar için hayat değiştirici” olduğunu vurgularken, Sağlık Bakanı Karin Smyth bu gelişmeyi “çığır açan bir ilerleme” olarak nitelendirdi. Sheffield’dan Paul Silvester ise “ilk dozdan sonra remisyona girdim” diyerek tedavinin etkisini “hayatına renk getiren mucize” olarak tanımladı.