Rishi Sunak Yardımlı Ölüme Karşı Olmadığını Açıkladı

 Rishi Sunak Yardımlı Ölüme Karşı Olmadığını Açıkladı

Tolga Akmen/EPA

Başbakan Rishi Sunak, bir sonraki parlamento döneminde yapılması beklenen yardımlı ölümle ilgili oylama öncesinde, prensipte bu uygulamaya karşı olmadığını belirtti. Puglia’da gazetecilere konuşan Sunak, ötenazi yasasının değiştirilmesine açık olduğunu ifade etti.

Önümüzdeki beş yıl içinde Avam Kamarası’nda yardımlı ölümle ilgili bir oylama yapılması muhtemel. İşçi Partisi lideri Keir Starmer, partisinin anketlerde önde olmasını değerlendirerek, bu konuyu parlamentoda gündeme getirme sözü verdi. Starmer, yasal değişiklikleri desteklediğini de açıkladı.

Sunak’ın Açıklamaları

Sunak, yardımlı ölüme prensipte karşı olmadığını belirterek, “Bu sadece güvenlik önlemlerinin alınmasıyla ilgili bir mesele ve geçmişte insanların soruları da bu noktadaydı,” dedi. Muhafazakar lider, partisinin manifestosunda yardımlı ölümün bir vicdan meselesi olarak yer alacağını ve parlamentonun iradesine saygı göstereceğini vurguladı.

Esther Rantzen ve Yardımlı Ölüm Tartışmaları

Childline’ın kurucusu ve yayıncı Esther Rantzen, 4. evre akciğer kanseri teşhisi aldıktan sonra, yardımlı ölümün yasal olduğu İsviçre’ye gitmeyi düşündüğünü söyledi. ITV News’e konuşan Starmer, yasanın değiştirilmesini desteklediğini ve bu konuda zaman ayırmaları gerektiğini belirtti. Starmer, “Bu, bu durumu yaşayan veya yaşayacak insanlar için çok önemli ve gecikme sadece acıyı uzatıyor,” dedi.

Mevcut Yasa

Yardımlı ölüm, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da 14 yıla kadar hapis cezasıyla yasaklanmış durumda. İskoçya’da yardımlı intihar özel bir suç olarak yer almamakla birlikte, ötenazi yasadışıdır ve cinayet veya kusurlu cinayet olarak yargılanabilir. 2015 yılında Birleşik Krallık’ta yardımlı ölümü yasallaştırmaya yönelik bir yasa tasarısı, 330’a karşı 118 oyla reddedildi. Ancak Starmer ve bazı Muhafazakar kabine üyeleri bu yasa tasarısını desteklediler.

Gelecekteki Yasa Değişiklikleri

Gölge Sağlık Bakanı Wes Streeting de 2015 yasa tasarısının lehinde oy kullandı ve yasayı değiştirmeye açık olduğunu belirtti. Streeting, Times Radyo’ya verdiği demeçte, “Ben buna sıcak bakıyorum ama kimsenin hayatını daha erken sona erdirmeye zorlanmayacağını ve hiçbir doktorun bu müdahalede yer almaya zorlanmayacağını garanti altına almam gerekiyor,” dedi.

İLGİLİ HABERLER