Yüzyılın anlaşmasını İngiltere’ye kaptıran Fransa: “Sırtımızdan vurulduk”

 Yüzyılın anlaşmasını İngiltere’ye kaptıran Fransa: “Sırtımızdan vurulduk”

Avustralya ile yapılan “Yüzyılın Anlaşmasını” ABD ve İngiltere’ye kaptıran Fransa’da tepkiler öfkeye dönüştü. Fransız siyasetçiler, bu durumu, “Yüzyılın Anlaşması, yüzyılın fiyaskosu” haline geldi şeklinde değerlenirdi.

SANAL TOPLANTIDA DUYURULMUŞTU

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile 15 Eylül Çarşamba günü katıldığı sanal basın toplantısında, ABD, İngiltere ve Avustralya’nın AUKUS adı altında yeni bir güvenlik iş birliği kurduğunu, bu kapsamda ABD ile İngiltere’nin Avustralya ile nükleer enerjili denizaltı teknolojisini paylaşacağını duyurdu.

FRANSA 56 MİLYAR AVROLUK PROJEDEN OLDU

AUKUS anlaşmasının devreye girmesiyle Fransız Naval şirketi tarafından Avustralya’ya konvansiyonel 12 denizaltı yapımını içeren 56 milyar avroluk Taarruz Denizaltı Programı rafa kalkmış oldu.

FRANSA OYUN DIŞINDA KALDI

Bu adımla ABD, İngiltere ve Avustralya, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in AB’nin Hint-Pasifik stratejisini açıklamasından bir gün önce Pasifik’teki Çin yükselişine karşı Fransa’yı oyunun dışında bıraktı.

FRANSA’DAN “SIRTIMIZDAN VURULDUK” AÇIKLAMASI

Taarruz Denizaltı Programını, Fransa savunma sanayisi için “Yüzyılın Anlaşması” olarak niteleyen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Canberra yönetiminin anlaşmadan çekilme kararını ihanet olarak yorumladı.

Avustralya’yı müttefikliğe yakışmayan bir eylemde bulunmakla suçlayan Le Drian, “Sırtımızdan vurulduk. Avustralya ile kurduğumuz güven ilişkisine ihanet edildi.” ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı, Biden yönetimini de “tek taraflı, kaba ve öngörülemez” kararlar almakla ve eski ABD Başkanı Donald Trump gibi davranmakla itham etti.

İLGİLİ HABERLER