Burnham’dan Sosyal Bakım Reformu Hamlesi: “Zor Kararlar Kaçınılmaz”
İngiltere Başbakanı Andy Burnham, yıllardır çözüm bekleyen yetişkin sosyal bakım sistemi için kapsamlı reform paketini açıkladı. Bakım çalışanlarının ücretlerinin artırılmasından ulusal bakım hizmetinin kurulmasına kadar uzanan planlarda, finansman için “zor kararlar” alınabileceği mesajı da dikkat çekti.
“Bakım Çalışanları En Düşük Değil, En Yüksek Ücreti Hak Ediyor”
Londra’daki bir huzurevinde konuşan Burnham, Alzheimer hastası babasının yaşadığı süreçten örnekler vererek bakım çalışanlarının önemine dikkat çekti. Bakıcıların özveriyle çalıştığını belirten Başbakan, “Toplumun en iyi maaş alan insanları onlar olmalı, en kötü maaş alanları değil.” dedi.
Burnham ayrıca, İngiltere’de görev yapan yabancı uyruklu bakım çalışanlarına da teşekkür ederek sağlık sistemine yaptıkları katkının büyük olduğunu söyledi.
Ulusal Bakım Hizmeti İçin İlk Adım
Başbakan, reform kapsamında üç önemli adım açıkladı. İlk olarak, Barones Louise Casey’nin sosyal bakım inceleme raporunun 2028 yerine 2027 yılında tamamlanmasını istediğini duyurdu. Raporun, İngiltere’de NHS benzeri bir Ulusal Bakım Hizmeti (National Care Service) kurulmasının yol haritasını oluşturması hedefleniyor.
Burnham, sosyal bakımın yalnızca yaşlı bakımından ibaret olmadığını, önleyici sağlık hizmetleriyle entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakım Personeline Maaş ve Kariyer Reformu
Reform paketinin ikinci ayağını bakım çalışanlarının çalışma koşulları oluşturuyor. Hükümet, 2028-2029 mali yılında yürürlüğe girmesi planlanan adil ücret anlaşmasını daha kapsamlı hale getirmeyi hedefliyor.
Plan kapsamında bakım personeline daha iyi eğitim olanakları sağlanacak, genç çalışanlar için kariyer basamakları oluşturulacak ve isteyenlerin NHS bünyesine geçiş yapabilmesinin önü açılacak.
Muhalefetle Ortak Masaya Oturacak
Burnham’ın üçüncü önemli açıklaması ise sosyal bakım konusunda partiler üstü uzlaşma çağrısı oldu. İşçi Partisi’nin Muhafazakâr Parti ve Liberal Demokratlarla ortak çalışma başlatacağını açıklayan Başbakan, “Bu siyasi puan toplama konusu olmamalı. Ortak zemini bulmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Burnham, daha önce birçok girişimin seçim hesapları nedeniyle başarısız olduğunu belirterek bu kez sürecin erken başlatıldığını söyledi.
Finansman İçin “Zor Kararlar” Mesajı
Gazetecilerin reformun nasıl finanse edileceğine ilişkin sorularını yanıtlayan Burnham, mevcut kaynakların daha verimli kullanılabileceğini ancak kapsamlı dönüşüm için “zor kararlar” alınmasının kaçınılmaz olacağını söyledi.
Gelir vergisi, Ulusal Sigorta primi ve KDV oranlarını artırmayacakları yönündeki seçim vaatlerine bağlı kalacağını yineleyen Burnham, buna rağmen sosyal bakım reformunun tamamının yeni finansman modelleri gerektirebileceğinin sinyalini verdi.
BBC’nin siyasi analizine göre bu açıklamalar, ilerleyen dönemde farklı türde vergi düzenlemeleri veya yeni gelir kaynaklarının gündeme gelebileceğine işaret ediyor.
NHS’nin Geleceği Sosyal Bakıma Bağlı
Burnham, Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) mevcut sorunlarının önemli bölümünün sosyal bakım eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Evde bakım desteği alamayan binlerce yaşlı ve engelli kişinin gereksiz yere hastanelerde kaldığını söyleyen Başbakan, bunun hem hastalar hem de NHS için sürdürülemez bir yük oluşturduğunu ifade etti.
İngiltere’de yaklaşık 2 milyon yetişkinin karşılanmamış bakım ihtiyacı bulunduğu tahmin edilirken, hükümet bu reformlarla hem hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı hem de bakım sistemini uzun vadede daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

