İngiltere’de hastalıkların erken teşhisi için 5 milyon kişilik veri havuzu oluşturuluyor

İngiltere’de ülkenin en kapsamlı sağlık envanterinin çıkarılması için büyük bir araştırma başlatıldı.
5 milyon gönüllüyle yapılması hedefiyle başlatılan programın dünyanın bu alanda yapılmış en büyük çalışmalardan biri olacağı belirtiliyor.
“Our Future Health” (Gelecekteki Sağlığımız) adlı programın amacı kanser ve demans gibi hastalıkların erken teşhis edilmesi, önlenmesi ve tedavi edilmesi için daha iyi yollar bulmak.
Hükümet, sağlık sektöründeki şirketler ve yardım kuruluşlarının mali desteğiyle yapılacak araştırma kapsamında uzun vadeli bir sağlık ve genetik veri havuzu oluşturulacak.
İlk sonuçların birkaç yıl içinde alınması planlanıyor.
Programın başkanı Prof. John Bell, hedeflerinin sonuçları sağlık sistemlerin erken teşhis ve hastalık önlemeye odaklanması için kullanılmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Prof. Bell, şöyle konuştu:
“İnsanlar belki de 20-30 yıl önce oluşan ve sonrasında belirti göstermeye başlayan hastalıkları için tedavi görüyor. Ve tüm sağlık sistemi, çok geç bir aşamada bu semptomların etkisini azaltmak için uğraşıyor.
“Ama biliyoruz ki birçok hastalık yıllar sonra belirti göstermeye başlar. İşte bu başlangıç döneminde fark yaratma fırsatımız var.”
Araştırmaya katılmaları için başkent Londra, West Yorkshire, West Midlands ve Manchester’da üç milyondan fazla kişiye davetiye gönderilecek.
Zaman içinde program ülkedeki tüm yetişkinlere açık olacak.