İngiltere’den Askere Alımı Artırmak İçin “Ara Yıl” Hamlesi

İngiltere’den Askere Alımı Artırmak İçin “Ara Yıl” Hamlesi
İngiltere hükümeti, silahlı kuvvetlerdeki personel açığını gidermek amacıyla gençlere yönelik yeni bir “ara yıl” programı başlatmaya hazırlanıyor. Programa göre lise ve üniversite mezunları, uzun vadeli bir askeri taahhüt altına girmeden Ordu, Kraliyet Donanması veya Hava Kuvvetleri’nde görev yapma deneyimi edinebilecek. 25 yaş altını hedefleyen uygulama, işe alım ve görevde tutma sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlıyor.
Savunma Bakanlığı’nın planına göre ilk etapta 150 kişilik bir kontenjan için başvurular bahar aylarında açılacak, ilerleyen dönemde bu sayının yılda 1.000’e çıkarılması hedefleniyor. Program ücretli olacak ancak maaş detayları henüz açıklanmadı. Savunma Bakanı John Healey, programın gençlere liderlik, takım çalışması ve problem çözme gibi “hayat boyu kullanılabilecek” beceriler kazandıracağını söyledi. Katılımcıların aktif operasyonlara gönderilmeyeceği ve eğitim içeriğinin hâlen geliştirilme aşamasında olduğu belirtildi.
Muhalefetteki Muhafazakârlar ise planı yetersiz buldu. Gölge Savunma Bakanı James Cartlidge, 150 kişilik bir programın savaş hazırlığı açısından anlamlı katkı sunmayacağını savundu. Uygulama, Avustralya’daki Australian Defence Force benzer modelinden esinlenirken, hükümet bu adımın toplum genelinde savunma bilincini artıracağını ve bazı katılımcıların kalıcı askeri kariyeri tercih edeceğini öngörüyor.
#ingiltere #ordu #savunma #arayıl #askeralımı #gençler #kraliyetordusu #raf #donanma #güvenlik









