Otistik Kızına Vize Verilmeyen Aile Hekimi İngiltere’yi Terk Ediyor
Jack Straw: Kıbrıs’ta tek yol iki devletli çözüm
2001-2006 yılları arasında, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne (AB) üye kabul edildiği dönemde İngiltere dışişleri bakanı olarak görev yapan Jack Straw, Politico gazetesi için kaleme aldığı ve “Kıbrıs’ı asla AB’ye almamalıydık” başlığını taşıyan yazısında çarpıcı saptama ve önerilerde bulundu.
Straw yazısında, Rumların yönettiği Kıbrıs Cumhuriyeti ile Vladimir Putin liderliğindeki Rusya arasında “sağlıksız” olarak nitelendirdiği yakın siyasi ve ekonomik ilişkileri mercek altına alırken, bunda AB’nin hatalarının etkili olduğuna işaret etti.
“İkiyüzlülük”
Kıbrıs’ta 2004 yılında yapılan Annan Planı referandum sürecini anımsatan, Kıbrıslı Türklerin ezici bir çoğunlukla lehte kabul oyu kullanırken, Kıbrıslı Rumların daha da büyük bir farkla aleyhte oy kullandığına işaret eden Straw, “Bu sürece tanıklık eden birçoğumuz Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük içinde olduğuna inanıyorduk. Geriye dönüp baktığımızda, Kıbrıs’ın AB üyeliğini bu aşamada askıya alabilirdik ve almalıydık da; her iki tarafa da sadece birleşik bir adanın AB’ye katılmasına izin verileceğini açıkça belirtmeliydik” dedi.
Kıbrıs’ta Türkiye ve Yunanistan ile birlikte İngiltere’nin de garantör ülke olduğunu anımsatan Jack Straw, artık iki devletli çözümün masaya konması gerektiğini kaydetti.
Straw, İngiltere’nin atması gereken adımları ise şöyle sıraladı:
“Elbette İngiltere Kıbrıs’ta iki devletli bir çözümü tek başına etkileyemez. Ancak yapabileceği ve yapması gereken şey, Kıbrıs üzerindeki büyüyü bozmak, iki devletli çözümü masaya koymak ve diğer ortaklarını bu çatışmayı çözmenin en iyi yolunun bu olduğuna ikna etmeye çalışmaktır.”