Londra’da Türkiye Başkonsolosluğu Önünde Kur’an Yakan Kişinin Cezası Belli Oldu

Londra’da Türkiye Başkonsolosluğu Önünde Kur’an Yakan Kişinin Cezası Belli Oldu
İngiltere’de Türkiye’nin Londra Başkonsolosluğu önünde Kur’an-ı Kerim yakan 50 yaşındaki Hamit Coşkun, “dini olarak ağır kamu düzeni” suçundan 240 sterlin para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, eylemin “kısmen Müslüman nefreti saikli” olduğunu belirtti.
Coşkun, şubat ayında Midlands’den Londra’ya giderek konsolosluk önünde Kur’an-ı Kerim’i yakmış ve İslam’a yönelik hakaret içerikli ifadeler kullanmıştı. Mahkemede kendisini savunan Coşkun, eylemini “barışçıl protesto” olarak nitelendirdi ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini istedi. Ancak Hakim McGarva, bu eylemin provoke edici olduğunu ve dini nefreti körüklediğini belirtti.
Sivil toplumdan ve siyasetten tepkiler
Ulusal Laik Topluluğu ve Özgür İfade Birliği, Coşkun’un yasal masraflarını üstlendi ve davayı temyize götüreceklerini açıkladı. Öte yandan Müslüman Angajmanı ve Gelişimi grubu, kararı “nefret söylemi ifade özgürlüğü değildir” diyerek destekledi.
Siyasi açıklamalar da geldi
Muhalefet lideri Kemi Badenoch, karara ilişkin yaptığı açıklamada, Britanya’daki inanç ve inanmama özgürlüğünü sonuna kadar savunacağını belirtti. Hakim ise kararının ifade özgürlüğünü değil, kamu düzenini korumayı amaçladığını vurguladı.