Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Somali ziyaretinin 10. Yıldönümü Londra’da anıldı

Londra Yunus Emre Enstitüsü ve Küresel Somali Diasporası’nın (GSD), 21 Haziran 2021 tarihinde düzenlediği etkinlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Somali ziyaretinin 10. yıl dönümü anıldı. Etkinlikte bu ziyaretin olumlu etkileri, kardeş ülke ilişkilerinin canlanması ve bundan sonra atılacak adımlar ele alındı.
GSD Kurul Üyesi Bazi Bussuri moderatörlüğünde gerçekleşen bu konuşma serisine, Londra YEE Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Londra Türk Büyükelçiliği Müsteşarı Bora Özgür, GSD Başkanı Jawahir Dahir, Lambeth Beleciyesi Meclis Üyesi Mohamed Hassan ve Brent Beleciye Meclis üyesi Harbi Farah, Kabilecilik Karşıtı Hareketinden Bishara Mohamud, ve Oxford Üniversitesi’nde Türkiye-Afrika ilişkileri uzmanı Abdinor Dahir katıldı.

Etkinlikle konuşmacılar, Türk hükümetinin 2011 yılında Somali’ye müdahalesiyle, acil insani desteğe ihtiyaç duyan binlerce Somaliliyi yardım eli uzattığı ve bunun için Somali’nin minnettarlığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin bu yardımının sadece Somali için değil, Somali’nin bulunduğu bütün bölge için önemli olduğunu vurgulandı.
Londra Türk Büyükelçiliği Müsteşarı Bora Özgür, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mogadişu ziyaretinin Somali üzerindeki önemli etkisini “Bu ziyaret Somali’nin yirmi yıllık diplomatik izolasyonu sona erdirdi ve ülkeye uluslararası bir ilgi getirdi. O zamandan beri Türkiye’nin Somali’deki insani yardım ve kalkınma faaliyetlerinin bir başarı öyküsü haline geldi” cümleleriyle ifade etti.

2019’daki İstanbul’da gerçekleşen Somali diasporası etkinliğini örnek veren YEE Londra Müdürü Dr. Mehmet Karakuş, Yunus Emre Enstitüsü’nün son yıllarda Türk-Somali diaspora topluluklarının ilişkilerinin geliştiğini ve bu ilişkiler için büyük entelektüel çabalar gösterildiğini vurguladı. Dr. Karakuş, ilerleyen zamanlarda YEE’nin Türkiye-Somali ilişkilerini daha da geliştirmek istediğini belirtti. Bunu başarmak için Londra’daki Enstitü’nün GSD ile daha sık ortak projelerde birlikte çalışmayı hedeflediğini ve Londra’da bir Somali dil okulu açılmasına yardımcı olmak istediğini ifade etti