İngiliz hükümetinin karşı çıktığı referandum için İskoç hükümetinden yeni hamle

İskoçya özerk yönetiminin başbakanı Nicola Sturgeon, ülkesinin 19 Ekim 2023 tarihinde yeni bir bağımsızlık referandumuna gitmeyi planladığını açıkladı. Ancak referandum yapılabilmesi için onayı gereken Boris Johnson hükümeti ise bağımsızlığa ve referanduma karşı.
İskoç Parlamentosu’nda milletvekillerine seslenen Sturgeon, halka bağımsızlık seçeneğini sunmak üzere açık bir yetkiye sahip olduğunu söyledi.
Birleşik Krallık hükümetinin “İskoç demokrasisine saygı duymadığını” belirten Sturgeon, buna karşılık İskoç demokrasisinin Boris Johnson’ın “tutsağı” olmasına izin vermeyeceğini savundu.
Sturgeon, referandumun yapılabilmesi için resmi rızasını istemek üzere Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’a yazacağını söylerken, bu tekliflerinin kabul edilmemesi durumunda da planla ilgili kararlı davranacaklarını ifade etti.
Sturgeon ayrıca başvuru dosyasını Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi’ne iletip, referanduma hükümetin onayı gerekmeksizin gidebilmek için mahkemeden görüş ve karar talep edeceklerini söyledi.