Alparas ve Osman kardeşlerin tedavisi için düzenlenen yardım gecesi…
Psikolog Nevin MERT: “Bir insanı en iyi tanımanın yolu…”
Bir insanı, özellikle de hoşlandığınız birini daha yakından tanımak mı istiyorsunuz?
O halde, “Onunla uzun bir yola, yolculuğa çık.” ya da “Onun stresli bir durum karşısında vermiş olduğu tepkilerini gözlemle.” şeklinde bir öneri ile gelmeyeceğim sizlere. Onun yerine, “Çok yoruldum, biraz dinlenmeliyim.” diyen kişinin dinlenme olarak tercih ettiği “dinlenme şeklini” gözlemlemenizi önerebilirim sizlere.
Peki, dinlenme şeklimiz bizimle ilgili ne anlatır? Aslında vermek istediği mesaj nedir, gelin hep birlikte bakalım.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dinlenme şekli olarak sayabileceğimiz 6’dan fazla dinlenme şekli bulunmaktadır. Ancak, en temel olanları ele alacak olursak, onları 4 başlık altında toplayabiliriz;
Fiziksel dinlenme (uzanmak, uyumak, fiziksel eylem gerektirmeyen eylemlerde bulunmak, gözleri dinlendirmek..);
Mental dinlenme (“zihinsel temizlik” yapabildiğimiz çeşitli meditasyon çalışmaları, zihinsel olarak kendimizi yormayacak konulara yoğunlaşmak..);
Yaratıcı dinlenme (sanat ile uğraşmak, müzik ile ilgilenmek (dinlemek ya da müzik enstrümanı çalmak), resim yapmak..);
Sosyal dinlenme (yalnız ya da grup olarak spor yapmak, yürüyüş, doğa ile iç içe olmak, bir mekanda tek başına müzik dinlemek, arkadaşlarla buluşmak ve sohbet etmek..).
Ancak, yukarıda belirtilen her dinlenme şekli her birey için aynı dinlenme etkisi yaratmamaktadır. Örneğin, kimisi için kitap okumak, bilgisayar oyunu oynamak, film izlemek mental dinlenme şekline girerken, kimisi için bu durum mental yorgunluğu ifade etmektedir. Aynı şekilde, spor yapmak, sahile/plaja gitmek kimisi için dinlenme şekillerinden biri iken, kimisi için bu fiziksel yorgunluk anlamına da gelebilmektedir.
Peki, tercih ettiğimiz dinlenme şekli aynı zamanda da bireyin “konfor alanı” ile ilgili bize bir bilgi de vermiş olmaz mı? Diğer bir ifadeyle, birey, bir yandan onu yorgun kılan/hissettiren bir eylemden, durumdan uzaklaşırken, bir yandan da, tabiri caizse, “yapmaktan keyif aldığı” konfor alanını bizlere işaret etmiş olmaktadır. Dolayısıyla, bireyi tanımanın en güzel yollarından biri de, kendi konfor alanımız ile onun tercih ettiği konfor alanlarının ne derece örtüştüğüne bakmaktır.
Ortak konfor alanlarında buluşmak dileği ile…
Hazırlayan: Psikolog Nevin MERT