• 09/10/2024

2022 yılının son söyleşisi: Diplomat Sir Terence Clark ile “Orta Doğu” kültürü

 2022 yılının son söyleşisi: Diplomat Sir Terence Clark ile “Orta Doğu” kültürü

Londra Yunus Emre Enstitüsü 8 Aralık Perşembe günü emekli diplomat Sör Terence Clark ile “Orta Doğu’nun Kültürel Mirasının Kalıcı Bir Parçası Olarak Saluki veya Tazı’nın Evrimi” konulu bir konuşmaya ev sahipliği yaptı.

Bu özel konuşmada Sör Terence Clark, Saluki av köpeklerinin Orta Doğu kültürel mirasının eşsiz bir parçası olarak geçmişi kesintisiz bir süreklilik içinde günümüze bağlayan tarihi bir unsur oluşundan söz etti.

Konuşmasının ilk bölümünde Saluki av köpeklerinin fiziksel özellikleri hakkında konuşan Sör Terence Clark, ender bulunan bir av köpeği olan ve Batı’da genellikle uzun, zarif bir gövdeye ve tüylü uzun kulaklar ve kuyruğa sahip olmasıyla bilinmelerine rağmen Orta Doğu’da yetiştirilen versiyonlarının Batı’daki imajından bir çok anlamda farklı olduğunu anlattı. Bu bağlamda yaklaşık bin yıldır açık arazilerde ceylan ve geyik avlama amacıyla yetiştirilen yerli Salukilerin çok daha kısa tüylü, kısa boylu olduğunu, avlanma sırasında hasarı önlemek için genellikle kulaklarının genellikle kesildiğini ve ayaklarına ve kuyruğuna da kına yakıldığından bahsetti.

Konuşmanın bu bölümünde Sör Terence Clark, Salukilerin Mezopotamya’daki doğal yaşam alanlarındaki hallerinden örnek resimler göstererek, Salukilerin ayaklarına ve kuyruklarına kına yakmanın 500 yılı aşkın bir geçmişe sahip olmasına rağmen, Salukilerin avcılıkta kullanılmasının çok daha eskiye dayandığından ve medeniyetlerin beşiği olarak kabul edilen Mezopotamya’ya kadar uzandığından bahsetti.

İLGİLİ HABERLER